Te apropii de sfarsit, esti destul de emotionata, dar si de ingrijorata cu privire la etapele nasterii ce se apropie din ce in ce mai mult. Prietenii si familia iti vor fi prin preajma si te vor ajuta sa treci cu bine peste aceste perioade destul de neplacute.
Ce face bebelusul?
In saptamana 39 de sarcina bebelusul va cantari aproximativ 3200-3300 de grame, masurand in jur de 51 de centimetri. Cu toate ca a avut o crestere destul de rapida, de acum inainte, in zilele ce le mai are de parcurs, va acumula din ce in ce mai putin. Cu toate acestea, pielea “larga” mai la inceput pare ca a devenit destul de intinsa in acest moment, capatand aspectul uneia fine si catifelate.
Stratul de lanugo si de vernix ce acopereau corpul bebelusului in intregime, protejandu-l in lichidul amniotic in care se regaseste si in prezent au disparut aproape complet. Cu toate acestea, bebelusul va inghiti unele resturi ale acestora, regasindu-se ulterior in primul scaun de dupa nastere.
Placenta va continua sa administreze anticorpi bebelusului, necesari pentru lupta impotriva bolilor si pentru formarea unui sistem imunitar destul de solid. Dupa nastere, laptele matern va furniza acesti anticorpi, ajutand la formarea sistemului imunitar al organismului.Bebelusii crescuti cu lapte praf vor avea nevoie de o perioada mai lunga pentru ca organismul sa isi formeze acest sistem imunitar. Daca in prima luna de viata bebelusul s-a confruntat cu vreo boala, atunci sistemul sau imunitar s-ar putea sa fie deficitar pentru tot restul vietii.
Inducerea travaliului reprezinta o etapa destul de necesara daca bebelusul intarzie in mediul sau intrauterin, pentru a-l feri pe acesta de aparitia eventualelor complicatii ce pot aparea in momentul nasterii.
Cu toate acestea, exista si situatii in care unii bebelusi par ca le place mai mult in mediul intrauterin si refuza sa il paraseasca. Inducerea travaliului este o etapa obligatorie daca nasterea va intarzia mai mult de 42 de saptamani. Bebelusul se va naste cu pielea uscata, dar si supraponderal. De asemenea, probabilitatea nasterii unui bebelus mort este destul de ridicata.
Ce face mama?
In aceasta perioada esti deja destul de agitata si tensionata intrucat nu stii exact momentul in care iti vei putea tine pentru prima data bebelusul in brate. De asemenea, te vei simti nelinistita vazand ca acest moment pare sa intarzie. O discutie cu medicul tau te va lamuri cu privire la inducerea nasterii. Acesta iti poate administra oxytocina pentru aparitia contractiilor sau iti poate rupe membranele, ceea ce iti va declansa nasterea, pentru a evita anumite momente neplacute de dupa nastere sau chiar in timpul acesteia, o nastere peste termen putand fi realizata de multe ori prin operatie cezariana.
Daca inca te afli in asteptare, te vei simti epuizata intrucat bebelusul este din ce in ce mai mare, iar uterul ti-a acoperit mai toata cavitatea abdominala. Stari de nesomn, asociate cu stari de tensiune psihica te vor face sa devii mai irascibila decat de obicei.
Incearca sa petreci cat mai mult timp alaturi de partenerul tau intrucat acesta va putea reusi sa te linisteasca, creandu-ti siguranta de care ai nevoie.
Articol realizat de Tatiana Tuţă
[hana-code-insert name=’Calendarul Sarcinii’ /]