Desi esti considerata inca in termen, un bebelus post termen fiind considerat abia la 42 de saptamani, aceasta saptamana va insemna o mai larga monitorizare din partea medicului care te tine sub observatie.
Ce face bebelusul?
In saptamana 40 de sarcina, bebelusul va masura circa 52 de centimetri, cantarind aproximativ 3400 de grame. Cu toate ca perioada de dezvoltare si de crestere s-a cam scurs, acesta va continua sa ia in greutate si de acum inainte pana in momentul nasterii, dar destul de putin.
Cu toate ca nasterea este programata de catre medic chiar in saptamana 40 de sarcina, bebelusul este posibil sa se mai lase putin asteptat. Nu trebuie sa iti faci inca griji intrucat de-abia in saptamana 42 bebelusul va fi considerat nascut peste termen. Mai mult exista putine cazuri in care femeile vor da nastere bebelusilor chiar la termenul stabilit, medicina necunoascand inca nici o metoda precisa de depistare a aceste date foarte exact.
In momentul inceperii travaliului, bebelusul va secreta un nivel mai ridicat de hormone care il va ajuta sa reziste in mediul extrauterin. Aceasta etapa a travaliului o va resimti detul de greu, bebelusul trecand prin etape destul de obositoare si de neplacute in momentul parcurgerii canalului de nastere.
Ce face mama?
In aceasta saptamana deja incepi sa te ingrijorezi ca micutul tau intarzie sa mai apara. Vizitele la medic vor fi probabil destul de dese sau deja te vei afla internata in maternitate pentru a fi mai bine supravegheata de catre medic. Aceste te va examina din punct de vedere gynecologic pentru a depista pozitia copilului in momentul nasterii, dar si pentru a vedea daca colul este deschis, mai subtire si dilatat. In aceste cazuri, travaliul va incepe sa se desfasoare in cel mai scurt timp.
Daca aceste simptome ale colului nu sunt inca prezente probabil iti va fi administrate oxytocina pentru aparitia contractiilor sau ti se vor rupe membranele pentru a declansa nasterea. O nastere post termen reprezinta un risc major atat pentru mama, cat si pentr copil. Exista suficiente situatii in care bebelusii se pot naste supraponderali, cu reale preobleme de sanatate, dar si cazuri in care acestia se vor naste morti. De aceea, pentru a preintampina un astfel de risc medicul, cel mai probalil, iti va induce nasterea, spre beneficial tau, dar si al bebelusului.
De asemenea, daca din punct de vedere ecografic va constata ca fatul nu se mai misca sau nu mai are activitate cardiaca, ori daca bataile inimii sunt diminuate ori ca lichidul amniotic nu mai este in cantitate suficienta continuarii activitatii intrauterine, medicul, cel mai probabil, va recurge la operatia cezariana, cel mai rapid mod de aducere pe lume a unui nou-nascut fara riscuri majore.
Articol realizat de Tatiana Tuţă
[hana-code-insert name=’Calendarul Sarcinii’ /]