Iata ca dupa o scurta aventura prin maratonul sarcinii, intrati deja in cea de-a doua luna de sarcina.
Chiar daca nu stiti sigur ca sunteti insarcinata, in aceasta saptamana medicul care va are in observatie va putea vedea ecografic apritia sacului amniotic si a unei cantitati mai mici de lichid.
Daca pana in saptamana a patra, embrionul avea 1-2 milimetri, acum acesta numindu-se official embrion, arata cat o samanta de mar. Celulele se divid cu o mare repeziciune, formand o placenta mai rudimentara, dar si cordonul ombilical, necesar alimentarii embrionului.
Chiar daca vi se pare destul de rapid, in saptamana a cincea de sacina, embrionul va avea activitate cardiaca, dezvoltandu-i-se atat inima, cat si sistemul nervos.
Pentru a ajuta la crearea unui bebelus sanatos trebuie sa consumati acid folic, necesar in dezvoltarea unui sistem nervos sanatos, conform indrumarii medicului sau trebuie sa cunoasteti faptul ca acidul folic va putea fi luat si din alimentatia bazata pe legumele verzi, cum ar fi varza, broccoli, fasole verde. De asemenea consumul de fructe si de lactate sunt recomandata in orice moment al zilei. Este indicat a se evita mancarurile grase, cele conservate sau cele care au in structura coloranti alimentari. Bauturile carbogazoase trebuiesc evitate, indicandu-se consumul de sucuri din fructe naturale facute in casa si nu achizitionate din magazine, intrucat si in acest caz nu se face rabat de la coloranti si “E”-urile destul de nocive fatului.
Stilul de viata echilibrat trebuie sa includa in continuare activitati fizice reduse, atat cat va permite organismul. Aceste activitati va va ajuta la mentinerea tonusului muscular, al unei stari generale destul de bune, la mentinerea unei greutati in limite normale, dar si la o nastere mai usoara.
In saptamana a cincea de sarcina veti simti o senzatie de disconfort general, avand stari de ameteala, greata si varsaturi pe tot parcursul zilei, senzatii de urinare tot mai frecvente, dar si o senzatie de balonare sau de greutate in partea inferioara a abdomenului. Starile de oboseala isi vor face si ele aparitia, de aceea, nu ezitati sa va odihniti atat cat timpul va va pemite.
Multe dintre femeile insarcinate vor trece in aceasta perioada prin perioade caracterizate de tulburari psihice, fiind frustrate de greutatea pe care o vor avea dupa nastere, de stare de disconfort, de varsaturile matinale destul de epuizante.
Cu toate acestea, suportul familial va ajuta gravida sa treaca peste aceste simptome, destul de nefaste in primul trimestru de sarcina.
Articol realizat de Tatiana Tuţă
[hana-code-insert name=’Calendarul Sarcinii’ /]