Saptamana a nouasprezecea de sarcina marcheaza apropierea de jumatatea perioadei de sarcina. Totul a trecut relative usor si repede.
Ce face bebelusul?
Fiind de marimea unei vinete mai mici, cantarind 210-250 de grame si masurand 15-16 centimetri, bebelusul se afla inca in continua dezvoltare organica.
In aceasta saptamana creierul va beneficia de aparitia unei multitudini de neuroni motori care vor ajuta la o buna comunicare intre creier si muschi, permitandu-I bebelusului miscarea. Membrele inferioare au ajuns sa fie proportionale cu cele superioare, dar si cu restul corpului, nefacand o disproportie vizibila. Tot la nivelul creierului are loc dezvoltarea senzoriala, acesta impartindu-se in zone create pentru auz, vaz, pipait, gust, miros. La nivelul aparatului auditiv, acesta este foarte bine dezvoltat, auzind zgomote din exterior si reusind sa distinga vocea mamei dintre celelalte zgomote. De aceea, nu ezita sa ii vorbesti pentru a-I da o oarecare siguranta.
Ovarele fetitelor vor secreta peste 6 milioane de ovule, insa pana la nastere vor trai in jur de 2 milioane dintre acestea, semn ca organele genitale incep sa functioneze.
Parul bebelusului continua sa creasca, rinichii produc in continuare urina, tractul urinar fiind deja dezvoltat.
Pielea acestuia va fi acoperita de un invelis alunecos denumit vernix care il va proteja de o eventuala zbarcire a acesteia. Sub vernix se va regasi lanugo, un strat fin de par ce ii acopera intreaga suprafata a epidermei.
Fatul va experimenta de aceasta data miscari constiente, cum ar fi suptul degetului, pe care le-ai putea resimti uneori.
Ce face mama?
In aceasta perioada s-ar putea sa intampini ceva dificultati in ceea ce priveste mobilitatea intrucat burtica incepe sa devina din ce in ce mai rotunda, iar tu sa iei ceva kilograme in greutate.
Vei resimti dureri mai ales in momentul unor miscari bruste, cum ar fi cele de ridicare din pat, la nivelul abdomenului inferior, intr-o parte sau in ambele parti. Nu trebuie sa te sperii intrucat sunt simptome absolute normale datorate intinderii ligamentelor rotunde ale uterului, acesta luand proportii vizibile, crescand foarte mult in aceasta perioada. Cu toate acestea, daca aceste dureri persista si cand te afli in stare de repaus sau intinsa nu uita sa ii mentionezi acest lucru medicului pentru a preintampina oarecare dificultati ce pot aparea pe parcursul sarcinii.
Tot in aceasta saptamana, tensiunea arteriala s-ar putea sa ramana in continuare destul de mica. Asa ca incearca cat mai mult sa te protejezi, sa eviti miscarile bruste, sa stai cat mai mult timp intinsa. S-ar putea sa te simti obosita, sa simti ca nu ai putere, sa te simti ametita. Totul din cauza tensiunii arteriale scazute.
Vei incepe maratonul cumparaturilor prin magazinele cu hainute de gravide intrucat nimic din vechea garderoba nu te va mai incapea in cel mai scurt timp.
Articol realizat de Tatiana Tuţă
[hana-code-insert name=’Calendarul Sarcinii’ /]