Parcurgerea fiecarei etape a sarcinii reprezinta o adevarata aventura atat pentru noi, cat si pentru tinerele mamici aflate in asteptarea bebelusului mult dorit. Pentru noi, intrucat va dezvaluim pas cu pas felul in care se formeaza o fiinta umana, iar pentru mamici intrucat acestea se vor cunoaste mai bine pe sine, dar si bebelusul dinlauntrul lor.
Ce face bebelusul?
In saptamana a paisprezecea de sarcina bebelusul este de marimea unei portocale mai mici, cantarind circa 45 de grame si avand 9 centimetri de la cap si pana la picioare. Cu toate ca inca nu este destul de mare, organelle interne ale acestuia s-au dezvoltat aproape toate.
In aceasta saptamana bebelusul va experimenta noi lucruri, se va incrunta, va intredeschide ochii, isi va suge degetul, lucruri observabile de catre tine cu ajutorul unei ecografii realizate la medicul care iti supravegheaza sarcina.
Forma fetei este bine conturata, nasul, ochii, urechile sunt la locul lor. Tot acum se va dezvolta tavanul cavitatii bucale al fatului. Capul va ocupa de aceasta data 1/3 din dimensiunile corpului.
Mainile si picioarele sale vor ajunge la marimi potrivite pentru lungimea avuta. Corpul bebelusului va fi acoperit cu un par fin numit lanugo.
Ficatul acestuia va secreta bila si splina necesare pentru transportul globulelor rosii, dovada ca si in aceste locuri, lucrurile par sa mearga ca pe roate.
Tiroida se va dezvolta si ea, bebelusul secretand de aceasta data hormone tiroidieni. Rinichii vor secreta urina, pe care o va elimina prin tractul urinar deja format. Ceea ce elimina bebelusul este de fapt o anumita cantitate de lichid amniotic inghitit de catre acesta pe tot parcursul sarcinii.
Surprinzatoare va fi evolutia organelor genitale. In cazul fetitelor, ovarele vor cobori in abdomen cat mai jos si mai aproape de pelvis, iar in cazul baietilor se va forma prostata.
Ce face mama?
Desi greturile matinale, varsaturile, oboseala, senzatia de urinare frecventa par sa fi disparut sau sa fie pe cale sa dispara, totusi uterul dumneavoastra va capata dimensiuni din ce in ce mai mari pentru ca la sfarsitul sarcinii sa ajunga la o marime de o mie de ori mai mare decat forma initiala. Pe masura ce bebelusul va creste, acesta se va dezvolta si va capata mari proportii.
Starile de disconfort vor fi inlocuite cu o stare de energie, lucru ce va ajuta la cresterea apetitului sexual, increderea in sine revenind si de aceasta data. Nu va veti mai plange ca sunteti mai rotunda decat de obicei sau ca nu va va place partenerul si veti fi constienta ca acesta se va bucura ori de cate ori va observa ca burtica vi se va mari, constient fiind de faptul ca in interiorul dumneavoastra se dezvolta bebelusul sau.
Alimentatia trebuie sa fie la fel de riguroasa, eliminand abuzurile alimentare intrucat oricand se poate produce un rau ireparabil pentru bebelus.
Articol realizat de Tatiana Tuţă
[hana-code-insert name=’Calendarul Sarcinii’ /]