Simtiti ca veti aduce pe lume un copil? Semnele aparitiei unei sarcini tocmai si-au facut aparitia? Doriti sa le comunicati tuturor apropiatilor bucuria dumneavoastra?
Cu toate ca aceste lucruri si-au facut deja aparitia este bine sa mai asteptati pana in momentul in care veti avea o confirmare cat mai exacta din partea medicului si pana ce veti sti ca totul va decurge corespunzator, neintampinand nici o problema.
Daca curiozitatea va macina deja si nu mai puteti sa asteptati, va puteti indrepta catre cea mai apropiata farmacie din zona pentru achizitionarea unui test de sarcina.
In saptamana a patra de sarcina, testul de sarcina va va putea indica cu exactitate daca ati ramas sau nu insarcinata. Daca, rezultatul iese negativ, iar dumneavoastra deja experimentati cateva simptome legate de aparitia unei sarcini este indicat a se repeat dupa 3-4 zile calendaristice. Este posibil ca si testul sa se mai insele, chiar daca are o probabilitate de 99%. Daca continua sa apara un rezultat negative, fiind evidentiata o singura linie, cea de control sau daca deja a aparut menstruatia, nu intrati in panica, mai exista si luna viitoare. Cu toate acestea, daca ati epuizat mai mult de un an calendaristic si nu ati reusit sa ramaneti insarcinata, este bine sa utilizati un test de fertilitate pentru depistarea perioadei fertile. In acest mod, va veti da seama daca este necesar sa urmati un tratament medical in acest sens.
Cum functioneaza testul de sarcina?
Testul de sarcina poate fi facut atat prin simpla analiza a probei de urina, cat si prin recoltarea unor probe de sange. Testul facut acasa are in vedere analiza valorilor hormonilor gonadotropina corionica umana, hormon ce se instaleaza odata cu implantarea embrionului in uter.
Mai inainte de a efectua testul de sarcina acasa, asigurati-va ca a trecut minim sapte zile de la ovulatie. In acest mod, valorile gonadotropiei corionice umane (HCG) vor fi destul de crescute, putand a fi depistate cu multa usurinta.
La achizitionarea testului de sarcina va trebui sa aveti grija ca acesta sa se afle in termenul de valabilitate si sa respectati cu mare atentie recomandarile de utilizare de pe prospect. De obicei, fiecare test de sarcina are propriul sau indrumar. Cu alte cuvinte, daca unele teste de sarcina au in vedere depistarea HCG din jetul de urina, altele au in vedere doar simpla introducere a acestuia intr-o anumita cantitate de urina, respectandu-se un anumit interval de timp.
Fiind vorba de prima parte a perioadei de sarcina, se recomanda efectuarea testului de sarcina in prima parte a zilei, concentratia acestui hormon fiind mult mai ridicata in urina de dimineata.
Testul de sange presupune recoltarea unei probe de sange, fiind mult mai exact si putand depista mult mai devreme valoarea HCG. Cu toate acestea, nu multe sunt femeile care incearca o astfel de analiza, fiind mult mai la indemana cel realizat acasa.
Daca rezultatul testului este unul pozitiv, vizita la medic este urmatorul pas de urmat in urmatoarea perioada.
In aceasta saptamana veti fi victima unor senzatii de oboseala, de greata, varsaturi, dar si de urinari tot mai frecvente. De asemenea veti putea resimti o senzatie de greutate in partea de jos a abdomenului, dar si tulburari comportamentale. Nu va faceti griji, totul va trece!
Simptome de debut ale sarcinii
Asa cum aminteam, in saptamana a patra de sarcina organismul femeii va incepe sa secrete mult mai multi hormoni necesari pentru dezvoltarea corecta si sanatoasa a sarcinii. Tocmai din cauza acestui lucru, este posibil sa manifesti anumite simptome mai putin placute. Iata cu ce te poti confrunta in cea de-a patra saptamana de sarcina:
- greata si varsaturi – desi iti doresti atat de mult sa devii mamica, in realitate nu prea iti place ideea ca ai putea sa te confrunti cu astfel de stari. Greata si varsaturile apar cu preponderenta in primul trimestru de sarcina si sunt mult mai intense indeosebi dimineata.
- sensibilitate la nivelul sanilor – sanii vor putea fi si ei intr-o mica masura afectati. Este posibil sa ii resimti mai tensionati ca niciodata, sa se mareasca in volum;
- stare de oboseala – modificarile hormonale care apar in organism vor determina o stare intensa de oboseala. Asadar, este posibil sa dormi si totusi sa te trezesti la fel de epuizata. Nu te nelinisti – totul va trece!
Ce se intampla cu bebelusul?
In aceasta etapa a sarcinii celulele se vor diviza, asadar, se va forma copilul, placenta, dar si sacul amniotic, necesare in dezvoltarea acestuia. Daca pana acum, embrionul era liber prin uter, “plutind”, de aceasta data acesta se va implanta pe peretii uterului, fapt care va determina, dar nu in mod obligatoriu, aparitia unei mici sangerari vaginale, ce nu trebuie confundata cu aparitia menstruatiei. Acest lucru este cunoscut sub numele de nidatie, fiind determinata de strapungerea peretelui uterin, bogat vascularizat. In acest moment, multe dintre mamici vor putea confunda acest lucru cu menstruatia. Ei bine, nidatia este un proces care se poate intampla sau nu, nu dureaza decat cateva ore, maxim o zi si nu este la fel de intensa ca si menstruatia.
Intalnirea dintre spermatozoid si ovulul maturat de catre ovar s-a produs, avand loc conceperea propriu-zisa. Embrionul va strabate un drum destul de scurt in asa fel incat sa poata ajunge in uter.
Marimea bebelusului tau este de numai 1-2 milimetri. Atat de mic, insa atat de bine structurat. Embrionul are in continutul sau milioane de celule necesare formarii sale. In aceasta saptamana de sarcina se vor forma inima, plamanii, ficatul, sistemul circulator, dar si tubul neural al acestuia.
Formarea placentei
In saptamana a patra de sarcina se formeaza placenta primitiva ce contine doua straturi necesare pentru ca bebelusul sa poata primi nutrientii si oxigenul de care are nevoie pentru a supravietui in mediul intrauterin si pentru a se dezvolta perfect sanatos. Chiar daca momentan formarea placentei nu este inca completa, aceasta poate sa ii asigure embrionului cele necesare pentru dezvoltare.
In uterul mamei se va putea regasi sacul amniotic. In interiorul sau se vor putea regasi lichidul amniotic, embrionul si sacul vitelin.
Dieta mamei in a patra saptamana de sarcina
Regimul alimentar trebuie luat in serios si de aceasta data, fiind urmat cu maxima precizie si atentie. Veti renunta la obiceiuri precum fumatul, consumul de alcool, cafea, droguri, nu veti mai lua medicamente decat cu sfatul medicului care va supravegheaza sarcina. Un regim alimentar bazat pe multe fructe, legume, in special cele verzi, lactate va aduce organismului dumneavoastra un aport important de minerale, proteine, fier, calciu, acid folic, dar si alte vitamine necesare unei dezvoltari embrionare corespunzatoare.
Cum arata mama in a patra saptamana de sarcina?
Ei bine, de aceasta data esti insarcinata, insa nu va trebui sa te avanti prin magazine si sa incepi sa iti schimbi definitiv garderoba. Burtica ta nu se va rotunji inca, fiind vizibila mai mult incepand cu trimestrul doi de sarcina. Intrucat primele simptome ale sarcinii sunt destul de neplacute, se poate spune ca aceasta va avea aspectul unei persoane slabite, fiind putin palida si obosita.
Nu tratati cu indiferenta aceste perioade intrucat reprezinta etapele cele mai importante in dezvoltarea embrionului, de aici plecand starea sa de sanatate intrauterina.
[imagebrowser id=1437]