Pe parcursul trimestrului doi de sarcina vei putea fi admirata de mai toti cei din jurul tau. Si acest lucru intrucat energia de care dai dovada nu poate ramane neobservata.
Ce face bebelusul?
Saptamana a saisprezecea de sarcina vine cu o dimensiune destul de mare pentru bebelus, tinand cont ca a plecat in propria sa formare de la dimensiunea unui bob de orez. De aceasta data, va ajunge la dimensiunea unei portocale marisoare, masurand 12 centimetri si cantarind cam 90-100 de grame. Bineinteles, acest lucru nu este valabil pentru toti bebelusii, fiecare avand grade diferite de dezvoltare intrauterine.
Fata acestuia seamana din ce in ce mai mult cu cea a unui copil nou-nascut. Muschii fetei vor emite semne involuntare, acesta parand ca se incrunta sau ca zambeste, lucru observabil din punct de vedere ecografic. Globii oculari inca nu s-au deschis, dar acestia se pot misca, distingand lumina puternica. Daca va veti apropia de o sursa de lumina mai puternica, bebelusul se va feri. Sistemul nervos va conlucra alaturi de cel osos si de cel muscular, dezvoltandu-se destul de mult, in aceasta perioada bebelusul putandu-se intinde, putandu-se misca sau intinde mainile si picioarele.
In saptamana a saisprezecea de sarcina inima bebelusului, divizata deja in patru camere, va pompa circa 24 de litri de sange pe zi, fiind format sistemul circulator si cel urinar. Cu toate acestea, bebelusul va mai parcurge suficiente etape pana cand va reusi sa pompeze 180 de litri de sange pe zi, asa cum trebuie sa se prezinte in momentul nasterii.
Unghiile de la picioare incep si ele sa capete forma. Pana la a-si experimenta o respiratie reusita, acesta o va face in mod interrupt, aparand senzatia de sughit, neresimtita zgomotos.
In cazul unei fetite, ovarele vor fi invadate in aceasta saptamana de zeci de ovule necesare dezvoltarii aparatului genital.
Ce face mama?
Vi se va spune de catre cei din jur ca sunteti mai frumoasa ca niciodata, ca radiate bucurie in fata tuturor. Ei bine, asa este. Totul se datoreaza excesului de energie pe care il detineti, dar si unei cantitati suplimentare de sange la nivelul organismului dumneavoastra. Starile de disconfort legate de greata si varsaturi au disparut in totalitate, asa ca nu va mai ramane decat sa va bucurati de dorinta de a fi mama, gandindu-va si facandu-va planuri cu partenerul legate de nastere si cresterea bebelusului.
In acest trimestru de sarcina veti acumula circa 6 kilograme, saptamanal avand un aport de 300-400 grame. Nu trebuie sa va speriati intrucat este o greutate pe care o veti inlatura foarte usor dupa nastere. Daca sunteti subponderala medicul va va putea recomanda un consum suplimentar de alimente, iar daca inainte de sarcina erati supraponderala, v-ar putea prescrie un consum mai mic de alimente.
Si pentru ca spatiul acestei saptamani sa fie umplut de bucurie, ce putea fi mai frumos decat faptul ca este posibil sa va simtiti bebelusul miscand, avand senzatia de “fluturasi in stomac”. Cu toate acestea, la prima sarcina este posibil sa il simtiti putin mai tarziu, in jurul saptamanii douazeci de sarcina.
Articol realizat de Tatiana Tuţă
[hana-code-insert name=’Calendarul Sarcinii’ /]