Saptamana a saptesprezecea de sarcina aduce modificari vizibile aspectului general al bebelusului, avand imaginea unui copil in miniatur.
Ce face bebelusul?
De o dimensiune din ce in ce mai mare, cantarint 140 de grame si masurand 13-14 centimetri lungime, bebelusul se afla inca in procedeul de formare. Cu toate acestea, seamana tot mai mult cu aspectul unui bebelus in miniatura.
Sistemul osos pare sa se formeze in aceasta saptamana, care pana acum a fost unul de tipul cartilaginous. De aceasta data, acesta se va intari, bebelusul putand face miscari mult mai ample si mai sigure la nivelul articulatiilor.
Sub piele se va forma grasimea de care acesta are nevoie in momentul nasterii pentru a fi protejat la temperature mai rece din mediul nostrum. Sprancenele par a fi si ele conturate, iar la nivelul scalpului copilului parul pare sa continue sa creasca.
Simtul auzului se va dezvolta si el, bebelusul putand percepe de aceasta data si zgomote, pe langa lumina puternica. De aceea, nu ezitati sa ii vorbiti intrucat poate auzi cate ceva din ceea ce ii spuneti. Chiar daca nu intelege, in acest fel va va cunoaste vocea.
Senzatiile de sughit devin din ce in ce mai accentuate, intrucat acesta isi experimenteaza respiratia. Cu toate acestea, nu veti putea auzi sughitul acestuia, nefiind foarte zgomotos.
Ce face mama?
Riscul de a cadea este din ce in ce mai ridicat in saptamana a saptesprezecea de sarcina intrucat va veti obisnui tot mai greu cu senzatia de greutate de la nivelul abdomenului. De aceea, evitati sa purtati pantofi cu toc, intrucat o simpla cazatura ar putea avea un effect dramatic asupra bebelusului tau.
Atunci cand mergeti cu masina, nu uitati de centura de siguranta. Va va aduce mai multa protectie in caz de accident atat dumneavoastra, cat si bebelusului. De aceea, pozitionati-o sub burtica in asa fel incat sa nu il deranjeze pe cel mic.
Continua un regim alimentar echilibrat. Nu uita de consumul zilnic de fructe si legume proaspete, dar si de lactate pasteurizate. Ii vor aduce bebelusului suplimente de fier, calciu, zinc, vitamine, potasiu, necesare nutritiei sale.
Igiena zilnica trebuie sa fie considerate o adevarata preocupare intrucat va veti feri de eventuale bacterii ce pot duce foarte usor la aparitia infectiilor. (vezi – 10 sfaturi pentru a scapa de infectii)
Articol realizat de Tatiana Tuţă
[hana-code-insert name=’Calendarul Sarcinii’ /]