Chiar daca starile de grata si de varsaturi par sa te urmareasca pas cu pas, in aceasta saptamana bebelusul tau incepe sa creasca, ajungand de dimensiunea unui bob de orez.
Ce face bebelusul?
Celulele ce vor forma corpul bebelusului incep sa se divida intr-un ritm extreme de rapid, formand organelle principale ale bebelusului.
De dimensiunea catorva milimetri, 4-5 de regula, fatul va prezenta deja anumite organe. Fata acestuia va incepe sa fie conturata, capul fiind destul de mare comparative cu corpul. De asemenea, pe fata se vor vedea niste pete intunecate acolo unde isi vor face aparitia ochii si nasucul bebelusului. In lateral se vor putea observa niste gauri nu foarte adancite, pentru a desemna locul unde se vor forma urechile. Mandibula si gatul sunt si ele in curs de formare.
Mainile si picioarele bebelusului intrauterin incep sa prinda contur, fiind vizibile asemenea unor muguri de copac. O membrana groasa va acoperi locul unde se vor forma degetele mainilor si picioarelor.
Chiar daca va asteptati la ceva miraculos, ei bine, va trebui sa mai treaca suficient timp pana ca dumneavoastra sa ii percepeti miscarile bebelusului, de regula acest lucru se va intampla spre sfarsitul trimestrului doi de sarcina.
Creierul aflat intr-o continua expansiune pare sa dezvolte cu mare repeziciune functiile sistemului nervos al copilului. Sangele isi face si el aparitia in aceasta saptamana, circuland cu repeziciune in corpul bebelusului. Inima se va divide in camere in asa fel incat sa permita o buna functionare a organismului. Ecografic se vor putea observa bataile cardiace ale acestuia care sunt, cel mai adesea, duble fata de ale dumneavoastra, de circa 110-130 pe minut.
Tubul neural se va inchide in totalitate in aceasta perioada, cei 40 de nervi spinali facandu-si aparuta prezenta. Important in aceasta perioada este consumul de alimente cu un continut bogat de acid folic, necesar in preintampinarea malformatiilor de tub neural.
Tesutul muscular pare ca incepe sa se dezvolte, fatul adaugand treptat fibre musculare in asa fel incat in partea a doua a acestei saptamani, acesta isi va misca micile membre.
Ce face mama?
Asa cum deja am mai spus, starea de discomfort nu isi va face uitata prezenta, continuand a va urma inca cateva saptamani. Stari de greata, varsaturi matinale, senzatie de urinare frecventa, dar si oboseala, toate acestea sunt semne ce demonstreaza faptul ca sarcina s-a instalat deja.
Tot in cea de-a sasea saptamana, mama va trece prin schimbari temperamentale, starile de frustrare, plans, suparare alternand cu cele de voiciune si veselie. Asadar, vei plange fara motiv si vei rade parca la comanda. Nu trebuie sa te sperii. Totul se datoreaza unei acumulari destul de mari de hormone in organismul dumneavoastra, acesta nestiind cum trebuie sa faca fata unei asemenea poveri. Cu toate acestea, suportul familial va va putea ajuta sa treceti peste acest pas important in viata dumneavoastra. Incercati sa faceti exercitii fizice usoare, sa va plimbati, sa comunicati cu prietenii intrucat numai asa veti putea sa depasiti aceste momente destul de dificile.
Regimul alimentar trebuie urmat cu mare rigurozitate conform recomandarilor medicale. In aceasta saptamana de sarcina veti fi nevoita sa faceti tot setul de analize recomandat de medicul dumneavoastra (“Analizele trimestrului 1” – sanatate – www.bebelu.ro), in asa fel incat sa fiti sigura ca veti duce la bun sfarsit o sarcina reusita.
Daca aveti mici sangerari, lucru observat pe chilot sau pe hartia igienica in momentul urinarii, nu trebuie sa va speriati. Poate fi un lucru normal in aceasta perioada intrucat este vorba de o sarcina la inceput de drum. Cu toate acestea comunicati astfel de lucruri medicului dumneavoastra intrucat ar putea fi semnele unui avort spontan. Orice mic detaliu comunicat medicului va va putea feri de eventuale complicatii.
Chiar daca va asteptati sa ii simtiti zilnic bataile inimii sau sa il simtiti cum se joaca, in aceasta saptamana evolutia sa este intr-adevar una spectaculoasa, dar nu intr-atat de surprinzatoare incat sa faca asemenea lucruri.
Articol realizat de Tatiana Tuţă
[hana-code-insert name=’Calendarul Sarcinii’ /]