Saptamana a treia de sarcina

Tocmai au trecut doua saptamani de la prima zi a ultimului ciclu menstrual si sunteti nerabdatoare sa aflati daca sunteti sau nu insarcinata, ovulatia fiind o etapa pe care de-abia ati parcurs-o? V-ati dat toata silinta impreuna cu partenerul de viata pentru a avea parte de un copil reusit?

Cateodata, lucrurile mai intarzie. In aceasta saptamana de sarcina, poate avea loc conceptia propriu-zisa. Dupa ovulatie, sunt necesare cateva zile pana cand ovulul eliberat de ovar sa se poata intalni cu spermatozoidul, intalnire ce ar putea avea ca finalitate fecundarea ovulului si ca atare implantarea ovulului in uter. Propriu-zis, vom vorbi despre aparitia bebelusului in corpul dumneavoastra, a unei vieti ce va depinde de-a lungul celor 280 (+/-10) zile in totalitate de dumneavoastra.

De aceasta data putem vorbi despre sarcina si bucuria de a deveni parinte. Ovulatia creaza momentul optim pentru a avea loc conceperea bebelusului. In urma contactului sexual neprotejat dintre parteneri, ovulul maturat de catre ovar va putea fi intalnit de spermatozoid in lungul sau drum pentru concepere.

A treia saptamana de sarcina nu va aduce o evolutie spectaculoasa in dezvoltarea bebelusului, acesta masurand de-abia cativa milimetri. Cu toate acesta, ovulul fecundat se va diviza in doua parti, formand placenta, pe de o parte, iar pe de alta parte, formand zigotul.

Organismul dumneavoastra va putea suferi cateva modificari destul de importante spre sfarsitul acestei saptamani. S-ar putea sa experimentati senzatii destul de neplacute, cum ar fi o stare de oboseala permanenta, stare de greata, de voma, de ameteli permanente, dar si o tulburare comportamentala. Acestea sunt semnele prevestitoare ale sarcinii (vezi “10 pasi si vine barza”) datorate modificarilor hormonale la care este supus organismul dumneavoastra ce trebuie sa se acomodeze cu aparitia unei noi vieti in interiorul sau.

Cu toate acestea, starile de prima saptamana gestationala nu sunt atat de persistente si de netrecut. Lucrurile s-ar putea agrava putin mai tarziu, atunci cand organismul tau va face tot efortul pentru a se obisnui cu noul tau statut – acela de mamica. Chiar si asa, lucrurile nu par de nedepasit, simptomele de sarcina precum greata, varsaturile, oboseala, edemele vor putea fi diminuate cu ajutorul unei alimentatii echilibrate si a unor momente de odihna si relaxare.

Chiar daca pana acum ati discutat cu medicul dumneavoastra despre un eventual planning al unei sarcini, o data cu aparitia acestor simptome veti putea avea o discutie mai pe larg despre aparitia sarcinii. Pentru o mai buna claritate, acesta va va recomanda efectuarea unui test de sange din care va reiesi, mai mult ca sigur, rezultatul mult dorit. Examinarea ecografica sau efectuarea de teste de sarcina nu vor putea aduce o siguranta in ceea ce priveste aparitia sarcinii, acestea fiind facute de-abia in urmatoarele saptamani de sarcina.

De ce nu poti face testul de sarcina imediat?

Testul de sarcina poate fi realizat oricand, insa rezultatele sale nu iti pot aduce cel mai bun rezultat inca din prima zi de la conceperea bebelusului. Asa ca, nu va trebui sa te increzi in minuni. Oricat de performante ar fi acestea, hormonul gonadotropina corionica umana (HCG) secretat de organism in timpul sarcinii nu va avea valorile intr-atat de mari incat sa poata fi identificat atat de usor bebelusul din burtica ta. De regula, acest hormon este sintetizat de organism in momentul implantarii oului  in uter, adica la numai sase zile de la concepere.

Cum functioneaza un test de sarcina?

Testul de sarcina poate fi efectuat avand la baza fie analiza unei probe de sange, fie analiza unei probe de urina. Testul de sarcina clasic, pe care il putem achizitiona din farmacii, determina valoarea gonadotropinei corionice umane din analiza unei probe de urina. De obicei, pentru ca rezultatele sa fie cat se poate de reale, se recomanda ca testul de sarcina sa fie facut dimineata, din prima urina.

Testul de sarcina, avand la baza analiza probei de sange iti poate aduce mai rapid vestea ca ai ramas insarcinata. Acest lucru este posibil intrucat se poate depista cu exactitate cantitatea hormonului gonadotropina corionica umana, din analiza probei de sange.

Tot medicul dumneavoastra, ca urmare a unui rezultat pozitiv al testului de sange, va va recomanda regimul alimentar adecvat de care nu trebuie sa uitati. Fructe, legume verzi, dar si suplimente de calciu, vitamine si acid folic, toate acestea vor intregi stilul dumneavoastra de viata ulterior. Fumatul, consumul de alcool sau de droguri trebuie sa dispara din aceste momente din viata dumneavoastra fiind aspecte nocive pentru sanatatea bebelusului, dezvoltarea acestuia fiind drastic incetinita ca urmare a consumului unor astfel de substante.

Ai grija la acidul folic!

Nu trata indiferent alimentatia ta de viitoare mamica. Putand fi regasit in majoritatea fructelor si legumelor verzi, precum brocolli, fasole verde, mazare, acidul folic este foarte important pentru sanatatea bebelusului tau, inca din mediul intrauterin. In timpul dezvoltarii sale, puiul de om are nevoie de o serie intreaga de nutrienti pentru a creste mare si a veni pe lume perfect sanatos. Tocmai de aceea, consuma ceea ce iti recomanda medicul specialist si nu uita de importanta acidului folic, prevenind cele mai grave afectiuni. Putem enumera spina bifida ori anencefalia, atat maduva spinarii, cat si creierul fiind afectate.

Respecta indicatiile medicului!

Indicatiile medicului sunt esentiale in prima parte a sarcinii. Tocmai de aceea, ori de cate ori mergi la control incearca sa atingi toate curiozitatile tale, sarcina fiind o mare necunoscuta. In timpul vizitei medicale poti afla o serie intreaga de lucruri referitoare la ingrijirea in timpul sarcinii, alimentatie, sanatate.

Nu te gandi inca la ecografii si nici nu te astepta sa ii asculti inimioara!

In saptamana a treia de sarcina nu ii vei putea asculta inimioara si nici nu il poti vedea, sarcina fiind inca mult prea la inceput si nu poate fi inca destul de bine observata.

Ramai inca la fel de activa!

Miscarea nu iti va face rau, mai mult ca sigur! Poti continua cu exercitiile fizice si poti face in continuare miscare.

Ce aduce nou a treia saptamana de sarcina?

Ei bine, noutatea vine chiar din formarea bebelusului. Blatocistul va incepe sa se fixeze in uterul tau, urmand ca de jur imprejurul sau sa se adune lichidul amniotic in care se va putea dezvolta in voie pe parcursul celor noua luni de sarcina.

In saptamana a treia de sarcina, inca nu se poate vorbi despre placenta. Chiar daca aceasta este absolut necesara in sarcina, formarea sa are loc in urmatoarea saptamana.

La sfarsitul acestei saptamani este posibil sa fii indusa in eroare de o mica sangerare. Nu este vorba de menstruatie, fiind produsa de fixarea embrionului in uter. Cu alte cuvinte, in timpul fixarii sale in uter va avea loc nidatia, fiind determinata de patrunderea oului in uter, strapungand astfel mucoasa uterina.

Simptomele de sarcina pot aparea. Iti poti simti sanii mai mari, fiind, in acelasi timp, sensibili la atingere. In plus, poti manifesta greturi si varsaturi matinale, insa acest lucru nu va fi intr-atat de suparator. De asemenea, in aceasta perioada s-ar putea sa treci printr-o serie intreaga de schimbari si lucrurile care iti placeau atat de mult inainte s-ar putea sa ti se para de-a dreptul suparatoare. Este posibil sa nu mai suporti mirosuri ori gusturi pe care le indrageai mai inainte de a ramane insarcinata.

Iata ca barza pare-se ca a facut primul pas, aducandu-va bebelusul mult visat. De acum inainte, totul va depinde de dumneavoastra![imagebrowser id=1433]

 

Redactia Bebelu
Redactia Bebelu
Bebelu.ro s-a născut din plăcerea autorilor ei de a scrie, din plăcerea graficienilor ei de a desena şi de a realiza cel mai complex proiect în segmentul de creştere şi îngrijire a copilului. Bebelu este o plaformă online pentru părinţi şi copii şi pentru cei care ar dori să redevină copii. Ne propunem să încântăm vizitatorii, să-i fascinăm, să-i surprindem şi să-i reţinem în mrejele paginilor noastre.​ Publicația Bebelu a apărut în anul 2014, pentru a oferi unor oameni capabili dintr-o ţară frumoasă posibilitatea de a-şi demonstra talentele, a-şi oferi serviciile, echipa colaborând în acelaşi timp cu 16 specialişti în domeniile de maxim interes, astfel că aici veţi identifica o serie întreagă de recomandări şi informaţii foarte bine structurate, aşa încât să obtineţi ceea ce vă doriţi – o informaţie corectă, clară şi sigură. În cele 84 de secțuni vă stârnim, lună de lună, curiozitatea, fie că sunteţi animaţi de dorinţa de a avea un copil, fie deja aţi împărtăşit bucuria primelor clipe, obişnuindu-vă cu interviuri, articole şi recomandări avizate. Cititorii Bebelu.ro vor afla sfaturi, practici eficiente, vor deveni parte a unor experienţe de viaţă trăite de mămici, vor fi puşi la curent cu cele mai noi măsuri legislative care să le asigure siguranţa şi stabilitatea familiei. Cititorii se vor bucura să afle despre povestea frumoasă de viață a unei mămici celebre – Elena Băsescu, într-un interviu acordat în exclusivitate revistei Bebelu,vor fi puşi în temă cu ultimele tendinţe în materie de frumuseţe, diete şi modă parcurgând atent şi rubricile permanente începând cu: Rubrici: PĂRINŢI CELEBRI – Cele mai cunoscute personalităţi mondene vor fi alături de tine pentru a te îndruma, oferindu-ţi un sfat din experienţa lor de părinte. SARCINA ŞI NAŞTEREA – este un capitol destinat celor 9 luni de viaţă intrauterină. Vor fi prezentate informaţii referitoare la simptomatologia primelor zile de sarcină, evoluţia fătului pe parcursul celor nouă luni, analize necesare, alimentaţie, sănătate, pregătire pentru naştere. Tot aici puteti găsi informaţii preţioase dedicate naşterii şi recuperării postpartum. BEBELUŞUL ÎN PRIMUL ANIŞOR – este un capitol destinat îngrijirii sugarului. Alăptarea, scorul Apgar, îngrijirea bontului ombilical, prima băiţă, diversificarea sunt doar câteva dintre cele mai captivante subcategorii. COPILUL 1-6 ANI – este un capitol dedicat creşterii şi îngrijirii copilului din primul an şi până la vârsta şcolară. Mămicile vor reuşi să afle cum anume să se descurce cu propriul copil, cum să îl îngrijească în aşa fel încât să crească perfect sănătos. EDUCAŢIE – este un capitol captivant în care poţi afla cum să îţi educi copilul în aşa fel încât să poţi obţine performanţe şcolare sigure. FAMILIA – este un capitol destinat vieţii de familie ce conţine o serie întreagă de sfaturi eficiente. COPII TALENTAŢI – este un capitol fascinant dedicat copiilor valoroși ai țării. ÎNVAŢĂ SĂ PREVII! –sunt prezentate soluţii de prevenire a anumitor probleme de sănătate ce pot afecta atât viaţa copiilor, cât şi pe cea a părinţilor.

Related Posts

Comentarii

Articole recente

Categorii Populare