Inceputul celui de-al doilea trimestru de sarcina reprezinta o etapa in care bebelusul se va comporta asemenea unui copil complet format, in ciuda unor dimensiuni destul de mici.
Ce face bebelusul?
In al doilea trimestru de sarcina, si mai exact in saptamana a treisprezecea, bebelusul masoara circa 8 centimetri, avand o greutate de aproximativ 20 de grame. In ciuda acestor lucruri, organelle interne ale acestuia sunt in totalitate formate, functionand asemenea unui copil normal. Muschii si nervii vor conlucra in aceasta perioada, ajutand bebelusul la o miscarile mainilor, picioarelor si articulatiilor. Sistemul osos se va putea observa si acesta, fiind vizibile aparitia coastelor, a oaselor mainilor si picioarelor.
Organele interne par sa se dezvolte cu o mare repeziciune. Rinichii acestuia vor secreta urina, tractul urinar functionanad de aceasta data, bebelusul putand elimina o parte a lichidului amniotic inghitit.
Amprentele, insemnele unice ale fiecarei finite umane si-au facut si ele deja aparitia. Dintisorii par sa prinda radacini printer alveolele dentare rasarite de la nivelul gingiilor.
Forma fetei este destul de bine evidentiata, nasul, ochii si urechile fiind puse toate la locul lor. Pleoapele , desi formate, nu se vor deschide intrucat ele vor proteja inca ochii pentru mult timp de aici inainte, intrucat acestia sunt destul de sensibili.
Ecografic, veti putea observa faptul ca bebelusul isi exerseaza zilnic reflexele, de aceasta data putandu-si duce degetul in gura, suptul survenind ceva mai tarziu. Chiar daca va doriti sa ii simtiti orice miscare, de un astfel de lucru va veti putea bucura mai tarziu, intrucat acum bebelusul este destul de micut si firav pentru a I se putea percepe vreo miscare.
Ce face mama?
Iata ca a sosit momentul celui de-al doilea trimestru de sarcina. De aceasta data veti putea fi remarcata ca fiind insarcinata, burtica iesind in evidenta.
Aceasta saptamana de sarcina, dar sic el de-al doilea trimestru va va diminua oarecum senzatia de disconfort avuta, greturile si varsaturile matinale putandu-se diminua, in unele cazuri disparand in totalitate. Si starea de oboseala pare sa fi trecut, semn ca hormonii secretati de organism s-au mai retras, organismul fiind capabil sa preia singur functiile sarcinii. Veti avea mai multa energie pe care sunteti dispusa sa o consumati zilnic. De aceea, veti face multe exercitii fizice, veti fi mai vesela, iar apropierea fata de partenerul dumneavoastra se pare ca reia starea de normalitate. De aceea, apetitul sexual destul de ridicat va va ajuta sa va reluati increderea in sine.
Desi primul trimestru de sarcina este si cel mai periculos, referindu-ma la riscul de a pierde sarcina ca urmare a unui avort spontan, odata depasite aceste momente, si intrarea in saptamana a treisprezecea riscurile vor disparea. Cu toate aceste, nu trebuie sa neglijati starea dumneavoastra de graviditate si sa va indreptati catre o conduita nedorita, ar putea fi unul dintre factorii stoparii dezvoltarii fatului.
Articol realizat de Tatiana Tuţă
[hana-code-insert name=’Calendarul Sarcinii’ /]