Saptamana a unsprezecea de sarcina aduce modificari notabile in cresterea bebelusului, organele acestuia fiind dezvoltate in mare parte.
Ce face bebelusul?
In aceasta saptamana de sarcina bebelusul va trece de la stadiul de embrion la cel de fat, tinand cont de faptul ca in saptamana a zecea de sarcina coada embrionara a disparut complet. Cresterea lui este spectaculoasa, cantarind cam 7 grame si masurand cam 5 centimentri, acesta triplandu-si lungimea pana in saptamana 20 de sarcina, crescand in greutate de 30-40 de ori mai mult.
Asa cum spuneam, organele vitale ale acestuia sunt formate in marea lor majoritate, mentinand functiile vitale ale organismului bebelusului. Degetele de la maini si de la picioare sunt separate, bebelusul putand exersa de aceasta data cum sa inchida sis a deschida pumnul. De asemenea, muschiul diaphragm se va dezvolta si el, ceea ce va determina aparitia sughiturilor bebelusului pe care dumneavoastra le veti putea resimti de-abia dupa 17 – 18 saptamani de sarcina.
Urechile au capatat un aspect cat mai aproape de normal, acestea fiind plasate in locul destinat lor. Alveolele dentare isi vor face si ele aparitia in saptamana a unsprezecea de sarcina, de la nivelul gingiilor.
Daca aveti curiozitatea sa depistati daca purtati in pantec o fetita sau un baietel, in aceasta saptamana exista o probabilitate destul de redusa sa aflati intrucat organelle externe genitale par sa isi faca simtita prezenta. Vor aparea asadar la fetite clitorisul si labiile, iar la baietel – penisul, bineinteles de foarte mici dimensiuni. Daca aveti baietel, testiculele acestuia vor secreta testosteron.
Ce face mama?
In saptamana a unsprezecea de sarcina nu vor aparea schimbari remarcabile pe plan extern. Vei continua sa te ingrasi, dar nu foarte mult (maxim 3 kg de la inceputul sarcinii), lucru care nu trebuie sa te ingrijoreze intrucat dupa nastere vei elimina foarte multe din kilogramele adaugate in aceasta perioada.
Tot acum vor putea aparea schimbari cu privire la unghiile si parul tau. Acestea vor putea avea un aspect mult mai sanatos decat de obicei, multe femei observand ca le creste mai repede parul sau unghiile, dar pot aparea si schimbari intr-un sens negative, constatand caderea abundenta a parului. Nu trebuie sa va temeti, totul se datoreaza schimbarilor hormonale. Dupa nastere, veti constata ca veti reveni la normal.
Datorita starilor de greata si de voma multor femei li se va scadea apetitul culinar. Cu toate acestea ele vor trebui sa continue sa se alimenteze intrucat placenta va secreta mult mai multe vase de sange intrucat copilul se afla intr-o perioada de crestere foarte rapida.
Consumul exagerat de dulciuri si grasimi poate aduce un aport negativ dezvoltarii bebelusului. Este indicat a se evita carnea consumata in stare cruda, laptele nepasteurizat, salamurile, pateurile, produsele conservate, dulciurile, colorantii, sucurile si bauturile carbogazoase. Incercati sa le inlocuiti cu alimente sanatoase, de regula preparate in casa chiar de catre dumneavoastra pentru a fi sigura ca nu au adaosuri alimentare nocive sanatatii celui mic.
Articol realizat de Tatiana Tuţă
[hana-code-insert name=’Calendarul Sarcinii’ /]