Sarcina nu este o boala, ci o stare fiziologica, normala, care solicita doar putina atentie din partea viitoarelor mame, pentru a preveni eventualele probleme. Iata 5 masuri esentiale pe care este bine sa le pui in practica astfel incat sa te bucuri linistita de aceasta perioada unica.
Ai grija sa iei acid folic
Dupa aflarea vestii ca ai ramas insarcinata, informeaza-te si alege-ti un medic specialist care sa se ocupe de monitorizarea sarcinii. Un obstetrician in care ai incredere iti va lamuri toate intrebarile, te va invata cum sa ai grija de tine si iti va recomanda investigatiile, analizele si tratamentele necesare.
Printre primele recomandari se numara si administrarea de acid folic. Este una dintre cele mai importante vitamine in timpul sarcinii. Cercetarile au aratat ca 400 micrograme de acid folic zilnic, administrate cu trei luni inaintea conceptiei si in prima luna de sarcina, reduc la jumatate riscul aparitiei de spina bifida sau alte defecte de tub neural. Pe langa suplimentele prescrise de medic, poti include in dieta mai multe alimente care contin acid folic (vitamina B9), cum ar fi: spanac, mazare, sparanghel, portocale, banane, nuci.
Mergi periodic la ecografie
Pe toata durata sarcinii sunt recomandate ecografii pentru monitorizarea etapelor de dezvoltare a fatului. Dupa prima ecografie de confirmare a sarcinii, se recomanda o ecografie de morfologie fetala in saptamana a 12-a. Medicul poate face acum un prognostic cu privire la sexul bebelusului si la data estimata a nasterii. Urmatoarea ecografie importanta este in saptamana a 22-a de sarcina, cand medicul controleaza dezvoltarea organelor si membrelor fatului.
In cazul in care doresti si tu sa calculezi cand este momentul nasterii poti folosi un instrument online numit calculator sarcina.
Mananca sanatos pentru tine si pentru sanatatea bebelusului din burtica
Gandeste-te ca fiecare aliment pe care il consumi trebuie sa hraneasca si puiutul din burtica. Opteaza pentru o dieta bogata in vitamine si minerale, calciu, fier, proteine – asigurate din fructe si legume, cereale integrale, iaurt natural, carne slaba, oua ecologice. Si nu uita sa prepari bine carnea, pestele sau ouale, pentru a te feri de riscul unor toxiinfectii alimentare sau listerioza. Limiteaza cantitatea de zahar, sare si nu exagera cu grasimile.
Stai departe de substantele toxice
Acum ai toate motivele pentru a renunta la fumat. Nici macar in preajma persoanelor care fumeaza nu este bine sa stai. Alcoolul este o alta substanta care trece bariera placentara, fiind daunatoare fatului. Asa ca 0 alcool pe durata sarcinii. Mare grija si la cafea, chiar daca medicii spun ca e permisa o singura ceasca de cafea pe zi. In cazul in care chiar nu poti renunta la acest obicei, limiteaza-te la o cantitate foarte mica.
Nu lua medicamente, indiferent ca se elibereaza cu sau fara prescriptie medicala, si nici produse naturiste fara acordul medicului care iti monitorizeaza sarcina.
Evita contactul cu produse chimice de curatenie, vopsele, solventi, agenti poluanti.
Hidrateaza-te suficient
Corpul tau are nevoie de lichide ca sa alimenteze volumul sanguin suplimentar determinat de sarcina si lichidul amniotic. In acest scop trebuie sa bei cel putin 8 pahare de apa zilnic. Ideea ca prea multa apa ar fi responsabila pentru retentia de lichide si pentru umflarea mainilor si picioarelor (simptome frecvente in sarcina) este gresita. Dimpotriva, deshidratarea poate ingreuna activitatea rinichilor, ceea ce favorizeaza retentia de apa ca incercare a organismului de a-si asigura resurse de rezerva. Cu deshidratarea nu este de glumit! Cercetarile arata ca in caz de lipsa severa de apa exista riscul nasterii premature.
Mai multe informatii si subiecte despre sanatate cititi pe site-urile MamiSiCopilul.ro, Cancer360.ro si SfaturiMedicale.ro – platforme de informare si educatie pentru sanatate dezvoltate de GTS Solution.
Despre GTS Solution
GTS Solution este unul dintre principalii furnizori de servicii si solutii pentru piata farmaceutica din Romania.
Misiunea GTS Solution este de a contribui la imbunatatirea calitatii vietii si a starii de sanatate a pacientilor, prin promovarea unor produse farmaceutice si servicii de inalta calitate.