O sarcina cu risc este aceea in care fie tu, fie bebelusul aveti o rata crescuta de a dezvolta o boala. Sarcina cu risc suna infricosator, dar este doar o forma prin care medicii atrag atentia asupra unei griji mai mari pe care trebuie sa o ai in timpul sarcinii.
Inca de la inceputul sarcinii, sau din momentul in care a fost depistata o anumita problema, medicul tau va urmari indeaproape sarcina ta, tocmai pentru a se asigura ca totul va decurge bine pana la momentul nasterii.
Este foarte important ca orice afectiune sa fie detectata din timp, astfel incat dezvoltarea bebelusului sa nu fie pusa in pericol prin faptul ca ar putea inceta sa ia in greutate, sau prin predispunerea ta la conditii precum preeclampsia sau nasterea prematura.
In general, sarcina ta ar putea avea un potential crescut de risc daca ai una din urmatoarele boli:
- Diabet;
- Cancer;
- Hipertensiune;
- Epilepsie;
- Esti mai tanara de 17 ani sau mai in varsta de 35 de ani;
- Ai o sarcina multipla;
- Ai mai pierdut sarcini in trecut;
- Ai mai avut o problema intr-o sarcina anterioara, precum preeclampsia;
- Ai o boala infectioasa precum Hepatita C sau virusul HIV. Alte infectii periculoase mai sunt cele cu citomegalovirus, toxoplasmoza, rubeola, sifilis.
Mai sunt si alte probleme de sanatate care iti pot pune in sarcina in pericol, precum afectiuni ale valvelor cardiace, astmul, lupusul, reumatismul. Este esential sa-i comunici medicului despre toate afectiune pe care stii ca le ai sau le-ai avut in trecut.
Cum va avea medicul grija de tine?
Cu siguranta medicul te va chema la vizitele prenatale mai des si vei beneficia de mai multe ecografii, pentru a te asigura ca bebe se dezvolta normal. De asemenea vei face teste de sange in mod regulat. Este posibil sa ti se ceara si testari genetice, cu atat mai mult cu cat ai varsta peste 35 de ani sau ai antecedente de boli genetice in familie.
Vorbeste cu medicul si consultati-va cu privire la modalitate prin care vei da nastere copilului. De asemenea, daca medicul considera ca ar trebui sa dai nastere copilului mai devreme, este bine sa-i asculti sfatul.
Cum iti alegi medicul?
In astfel de situatii este bine sa iti alegi un medic cu multa experienta in sarcinile cu potential de risc. Poti merge in continuare la medicul tau obstetrician, pe care l-ai ales initial, insa este indicat sa vizitezi si un specialist.