In ultima perioada tot mai multe mamici aleg sa isi aduca pe lume bebelusul la o varsta mult mai inaintata, fiind trecute de 35 de ani. Dorintele de ascensiune in cariera si de realizari materiale ajung sa capete locul principal in lista obiectivelor unei femei. Abia atunci cand toate problemele au reusit sa se aseze, femeia se va putea gandi la momentul in care va ramane insarcinata. Tocmai de aceea, statisticile arata ca tot mai multe gravide aflate la prima sarcina sunt trecute de varsta de 35 de ani.
Cu toate acestea, o sarcina la varsta de 35 de ani este total diferita de o sarcina la o varsta mai tanara. Cu alte cuvinte, refacerea dupa sarcina si nastere va fi mai greoaie, rabdarea necesara pentru ingrijirea bebelusului va fi destul de diferita, iar pe parcursul sarcinii te poti expune la o serie larga de riscuri.
Iata cateva dintre cele mai des intalnite riscuri ale unei sarcini dupa 35 de ani:
- preeclampsie;
- diabet gestational;
- risc de nastere a unui copil cu malformatii, precum sindromul Down;
- nastere prematura;
- sangerari menstruale;
- afectiuni ale placentei;
- dureri pelvine pronuntate;
- avort spontan.
Cu alte cuvinte, o sarcina trecuta de varsta de 35 de ani poate aduce o serie intrega de probleme pentru mama. Varsta inaintata supune bebelusul, dar si mamica la o serie intrega de riscuri. Pe de o parte, visul de a deveni mama ar putea fi amanat o vreme intrucat dupa 35-40 de ani femeia ar putea avea probleme de fertilitate. In plus, riscul de avort spontan ori de nastere prematura sunt si ele destul de crescute.
Hipertensiunea arteriala poate genera preeclampsia – un risc asupra sanatatii bebelusului. In plus, durerile din timpul travaliului si ale expulziei bebelusului ar putea fi resimtite mult mai pronuntat decat in cazul nasterilor la varste cuprinse intre 22-30 de ani. Cu toate acestea, tehnicile medicale existente in prezent ar putea identifica orice problema nou aparuta, specialistii oferind cele mai eficiente remedii, luate in sprijinul sanatatii mamei si copilului.