Ai discutat cu medicul tau aspectele internarii tale in spital pentru nastere? Care sunt procedurile din spital: ti se permite sa fii activa in timpul travaliului? Are voie partenerul sa participe? Perfuzarea intravenoasa si monitorizarea se fac de rutina? Exista posibilitatea aplicarii terapiei analgetice? In ce fel? Este pregatit spitalul pentru „rooming in” (pastrarea bebelusului de catre mama in aceeasi camera dupa nastere)? Ce posibilitati de alegere ai? Este bine sa ai raspunsul la aceste intrebari pentru ca sa-ti faci un plan de nastere si sa-l discuti cu medicul tau, ne recomanda colegii de la nou-nascuti.ro
Sarcina pe saptamani: iata ca ai ajuns in saptamana 37 de sarcina. Ai parcurs un drum lung pana aici. Iti este greu sa mai astepti? Acum intelegi de ce ti se spunea ca esti „femeia care asteapta un copil”! Acest copil si-a cam terminat cresterea asa incat, se poate intampla oricand de-acum!
Gandeste-te si la scutece; achizitioneaza in avans cate ai nevoie pentru cateva zile; in general, producatorii de scutece ofera si pachete mici, de cateva scutece. Vorbeste cu o ruda sau prietena sa te ajute cateva zile dupa nastere ca sa poti face fata la treburile casei. Nasterea este un eveniment coplesitor si obositor si ai nevoie sa te recuperezi si sa te bucuri in acelasi timp de aceasta perioada speciala din viata ta.
Corpul tau
Poti naste in orice moment! Uterul tau a crescut de la 7 cm la 30 cm ca sa-ti poata cuprinde copilul. Continua sa faci exercitiile Kegel: te va ajuta la recuperarea dupa nastere. Te-ai familiarizat cu semnele de travaliu fals, esti deja in concediu de sarcina si astepti cu nerabdare bebelusul.
Ai luat in greutate aproximativ 15 kg iar varful uterului se afla la 16-17 cm de ombilic. In aceasta perioada, medicul ginecolog iti va face un examen clinic pelvian in care va evalua progresul sarcinii si stadiul actual. Se verifica pozitia fatului, colul uterin, cantitatea de lichid amniotic. De asemenea te va instiinta despre felul in care va evolua nasterea, despre conditiile si regulile din maternitate, despre travaliu si despre bagajul de spital. Deoarece esti foarte euforica, este recomandat sa mergi la doctor impreuna cu sotul si sa-ti notezi totul intr-o agenda.
Dezvoltarea bebelusului
Ingerasul tau cantareste aproape 2 kg 900 grame si masoara aproape 50 cm. De-acum incolo, poate veni oricand! Continua sa creasca in greutate si mai putin in lungime, parul de pe cap este mai abundent, incerca sa-si intinda bratele si piciorusele. Doarme mai mereu iar atunci cand este treaza ii place sa asculte muzica si vocea parintilor lui. In aceasta perioada acumuleaza anticorpii care il vor proteja de microbi si virusuri in primele luni din viata.
Bebele tau abia asteapta sa te cunoasca. Acest lucru se poate intampla in orice moment.
Pentru tati
Tati, emotiile cresc si sunt foarte puternice. Te ingrijoreaza orice contractie pe care o are sotia si vrei sa o ajuti. O vei ajuta fiind alaturi de ea, facandu-va planuri si incurajand-o in rpivinta travaliului si a nasterii. Te simti pregatit pentru ingrijirea nou-nascutului deoarece tocmai ati incheiat cursurile prenatale.
Mangaie-o pe mami, iubeste-o si ajut-o la treburile casnice. Intelege daca se vaita, este stresata, obosita si suparata. Gandeste-te ca timp de 9 luni a carat in burtica un bebelus foarte agitat care i-a schimbat viata.
Sfaturi
· Incearca sa te relaxezi facand exercitii de respiratie
· Continua sa bei multa apa, cel putin 8 pahare pe zi
· Mergi pe jos deoarece iti face bine
· Mananca sanatos si ia-ti suplimentul de fier
· Dormi atunci cand simti nevoia
· Nu face efort mare
· Fii atenta sa miscarile bebelusului, pune-i muzica si vorbeste cu el