Atunci cand vrei sa devii mamica dupa varsta de 35 de ani trebuie sa manifesti o oarecare doza de prudenta. Chiar daca ne dorim un bebelus dupa aceasta varsta, recomandarile medicale par sa ne demonstreze faptul ca o sarcina la o varsta mai inaintata poate crea probleme atat pentru mama, cat si pentru copil.
Asa ca, nu iti ramane decat sa te supui unor riscuri destul de mari atat tu, cat si bebelusul. Este adevarat si faptul ca au existat numeroase cazuri in care mamicile mai in varsta au adus pe lume bebelusi perfect sanatosi.
De asemenea exista numeroase concluzii care arata ca mamicile mai in varsta au mai multa rabdare in cresterea si ingrijirea celui mic decat cele mai tinere.
Cu toate acestea, dupa depasirea acestei varste, organismul uman va trece intr-o faza a imbatranirii din punct de vedere al fertilitatii.
Asa ca, o sarcina la o varsta inaintata prezinta mai multe riscuri decat una conceputa la o varsta mai mica, la 20-30 de ani.
Asadar, iata riscurile la care se poate expune o femeie insarcinata mai tarziu, la o varsta trecuta de 35 de ani”
- aparitia tensiunii arteriale in sarcina si preemclampsiei, periculoase atat pentru mama cat si pentru bebelus;
- riscul de pierdere a sarcinii;
- riscul unei sarcini multiple;
- riscul nasterii prin operatie cezariana;
Toate acestea pot fi depistate din timp cu ajutorul:
- ecografiilor fetele – care arata felul in care reuseste sa se dezvolte fatul intrauterin;
- triplu test – examen sanguin care demonstreaza din punct de vedere cromozomial riscul de malformatie congenitala a fatului;
- amniocenteza – proba a lichidului amniotic care ne arata daca bebelusul este sau nu afectat intrauterin sau daca s-ar putea naste cu eventuale defecte si malformatii congenitale;