Sarcina prelungita inseamna o sarcina postmatura, o sarcina de 42 de saptamani. Sarcina prelungita poate aparea din cauza anumitor factorilor materni, din cauza anumitor factori ce tin de fat sau din cauza unor factori anexiali. Mai multe detalii despre sarcina prelungita am aflat de la colegii de la www.nou-nascuti.ro
Sarcina prelungita chronologic, denumita si sarcina postmatura este reprezentata de sarcina care are o durata mai mare decat cea normala. Astfel, durata normala a unei sarcini la specia umana este de aproximativ 280 de zile de la prima zi a ultimei menstruatii sau 40 de saptamani, 266 de zile de la ultima ovulatie , respectiv 270 de zile de la contactul sexual care a generat sarcina. Durata maxima acceptata ca normala este de 294 de zile, respectiv 42 de saptamani de la ultima menstruatie.
Sarcina prelungita poate fi impartita in doua tipuri:
Primul tip este reprezentat de sarcina considerata prelungita ca urmare a declaratiilor mamei care ii spune medicului ca nu a mai avut menstruatie de mai mult de 42 de saptamani. Acest tip este cel mai frecvent si este foarte important deoarece frecvent femeia insarcinata nu stie exact luna de sarcina in care se afla iar varsta sarcinii poate fi aproximata destul de greu de medic daca pacienta se prezinta la control cand sarcina este deja in trimestrul III. In schimb varsta exacta a sarcinii (chiar in zile) poate fi determinata usor in saptamanile 5-7 de sarcina prin ecografie.
Problemele generate de acest tip de sarcina prelungita sunt datorate faptului ca acest diagnostic este pus frecvent pe afirmatiile mamei iar daca aceasta se inseala se poate intampla sa se nasca un copil care de fapt nu era nici macar la termen si care poate fi prematur.
Al doilea tip de sarcina prelungita este de fapt sarcina prelungita veritabila- ea reprezinta doar 30-35% din sarcinile considerate prelungite.
Factori ce pot fi implicati in aparitia unei sarcini prelungite:
Factori materni :
durata ciclului menstrual peste 28-32 de zile
cicluri anovulatorii ce preced sarcina
factori genetici (au mai fost cazuri in familie)
ovulatii tardive
alimentatia deficitara
mama care a mai avut multe sarcini
malformatii uterine
dezechilibre hormonale
stressul matern (poate determina si avort sau nastere prematura)
Factori ce tin de fat:
prezentatii distocice (prezentatia reprezinta felul in care este asezat fatul in timpul travaliului)
anenecefalia fetala (malformatie caracterizata prin lipsa creierului)
sexul fetal- e mai frecventa la baieti
Factori anexiali:
Insuficienta placentara cronica (placenta nu e capabila sa isi desfasoare functia la parametrii normali)
Sarcina prelungita poate pune probleme importante mai ale pentru fat deoarece lichidul amniotic (care inconjoara fatul ) incepe sa se reduca foarte mult in cantitate odata cu trecerea timpului ceea ce duce la suferinte fetale si in plus placenta imbatraneste si nu mai este capabila sa satisfaca necesarul nutritional al fatului, acesta fiind alt motiv de suferinta fetala
Mortalitatea in uter a fatului este crescuta de doua ori fata de normal daca sarcina ajunge la 43 de saptamani si ajunge sa fie de trei ori mai mare decat normal la 44 de saptamani.
Unul din testele ce poate oferi informatii importante despre starea fatului este reprezentat de amnioscopie care reprezinta in fapt vizualizarea sacului amniotic si a fatului cu ajutorul unui dispozitiv introdus prin colul uterin – se poate observa un fat cu tegumente galben-verzui , macerate sau un lichid amniotic laptos datorita descuamarii tegumentelor fetale.
Daca sarcina se prelungeste si exista semne de suferinta fetala, in absenta semnelor de incepere a travaliului este necesar fie sa se declanseze controlat travaliul sau sa se faca operatie cezariana.