Acizii grasi omega 3 sunt esentiali pentru o femeie insarcinata. Am aflat de la colegi de la nou-nascuti.ro ca acizii grasi omega 3, inclusi in alimentatia gravidei, vor ajuta atat viitoarea mamica, cat si la dezvoltarea bebelusului.
Acizi grasi omega 3 sunt foarte importanti in sarcina si in viata femeilor care alapteaza. Acidul docosahexenoic, un tip de omega 3, este esential pentru dezvoltarea optima a creierului si a ochilor copilului, atat in burtica, cat si dupa nastere. Mai mult, studiile arata ca acidul docosahexenoic ajuta la prevenirea travaliului prematur si la ivirea depresiilor post-partum.
Beneficii pentru copilasi
In timpul celor 9 luni cat va purtati copilasul in burtica, fatul primeste, prin intermediul placentei, acidul docosahexenoic pe care-l consumati. Transferul acestuia catre fat este mai mare in timpul primului trimestru, o perioada cruciala datorita dezvoltarii rapide a creierului fetal si a sistemului nervos al bebelusului. Dupa nastere, copilul continua sa primeasca de la mama acest element prin laptele matern.
Daca va intrebati la ce este util acest acid – al carui nume probabil nu il cunosteati – trebuie sa stiti ca studii comparative au indicat faptul ca bebelusii nascuti inainte de termen, in raport cu cei iviti pe lume la data aproximata, au in organism un nivel de acid docosahexenoic mai scazut. De asemenea, fata de copilasii crescuti cu lapte formula (care nu contin, in marea lor majoritate acidul DHA), cei alaptati la san prezinta o mai buna acuitate vizuala.
Mancaruri recomandate
Femeile insarcinate si cele care hranesc copilasii la san sunt incurajate sa-si supravegheze cu atentie dieta pentru a se asigura ca obtin o cantitate optima de acid docosahexenoic. Desi suna atat de complicat, acesta se gaseste in preparate foarte simple si la indemana. Pestele, in special somonul si macroul, reprezinta surse foarte bune de DHA.
Totusi, mare atentie la speciile daunatoare de peste (rechin, scrumbie, biban, ton proaspat), care nu sunt recomandate femeilor gravide pentru ca pot fi contaminate cu mercur si pot avea efecte negative asupra dezvoltarii sistemului nervos al viitorului copil. Desi toate speciile de peste contin cantitati mici de mercur, pestii mari, care traiesc mai mult, acummuleaza nivele ridicate din acest element si prezinta un procent inalt de risc pentru persoanele care le includ frecvent in alimentatie.
Concluzia: Includeti in regimul dumneavoastra alimentar tipurile indicate de peste. Cantitatea consumata trebuie sa fie de aproximativ 130 g saptamanal. Ca exemple utile, retineti ca 100 g de hering contin 2000 mg de acizi grasi DHA si EPA (acid eicosapentenoic), aceeasi cantitate de somon poate avea 1800-2100 mg din combinatia de acizi, iar macroul (100 g) are 1200 mg.