[imagebrowser id=1462]Sarcina aduce odata cu ea si o serie intreaga de simptome. Greata si varsaturile matinale, amenoreea, dar si starea de oboseala, nevoia de mictiune frecventa, durerile de cap ori poftele se numara printre cele mai intalnite simptome in aceasta perioada. Cu toate acestea, aceste simptome comune ale sarcinii pot fi destul de usor confundate cu simptomatologia unor alte afectiuni, nefiind, in fond, decat o simpla alarma falsa.
Chiar daca simptomele descrise mai sus se afla in stransa corelatie cu intarzierea menstruatiei, in realitate aceste lucruri pot fi determinate de alte afectiuni ce trebuiesc investigate cu mare atentie de catre medici.
Amenoreea sau intarzierea ciclului menstrual reprezinta, poate, cel mai important simptom in sarcina. Cu toate acestea, stresul, sindromul ovarelor polichistice ori o alimentatie cu carente de vitamine si minerale pot determina o asemenea stare.
Oboseala poate aparea in sarcina, in asa fel incat femeia sa se simta aproape fara nicio putere. Cu toate acestea, starea de oboseala poate aparea si atunci cand organismul este epuizat, fiind supus unui efort fizic ori intelectual ridicat.
Greata si varsaturile se datoreaza in primul rand cresterii in valoare a hormonilor de sarcina. Cu toate acestea, greata ori varsaturile matinale pot fi semnul unor intoxicatii alimentare, indigestiei, oboselii, stresului ori pur si simplu pot fi cauzate de anumite probleme digestive ce trebuiesc atent investigate si tratate de catre medici.
Starea de urinare frecventa este, in general, asociata cu perioada de sarcina. Cu toate acestea, starea de mictiune poate fi cauzata de o infectie urinara ori pur si simplu de un consum crescut de lichide.
Sanii sensibili la atingere se incadreaza in simptomatologia sarcinii. Chiar si asa, in timpul perioadei premenstruale ori atunci cand femeia ia pilule anticonceptionale acestia pot deveni sensibili la atingere, ba chiar mai mult isi pot mari pana si volumul.
Cefaleea nu se datoreaza intotdeauna sarcinii. Aceasta poate fi semnul oboselii organismului, stresului ori unor afectiuni ce necesita analize amanuntite.
Poftele, mai ales in primele saptamani de sarcina, nu sunt luate prea mult in considerare. In cazul in care aceste stari persista, mai mult ca sigur organismul prezinta anumite carente nutritionale, dorindu-si in acest mod sa si le completeze.