[imagebrowser id=161]Sarcina toxica este cunoscuta de catre specialisti drept disgravidie. Aceasta se manifesta prin accentuarea simptomelor de sarcina, mai ales in primul trimestru, afectand asadar circa 5% dintre gravide.
Sarcina toxica se manifesta printr-o stare de oboseala accentuata, dureri in zona abdomenului, pierdere in greutate, greturi si varsaturi severe, insomnii. Cu toate ca fiecare gravida trece prin astfel de simptome, in realitate se cea diagnosticata cu sarcina toxica prezinta aceste aspecte intr-un mod mult mai accentuat, existand uneori riscul de pierdere a bebelusului.
Sarcina toxica poate fi depistata cu ajutorul unor teste la sange inca din primele saptamani de la conceptie.
Gravida cu sarcina toxica prezinta varsaturi severe, greturi, stare de oboseala permanenta, devine astenica, nu mai poate consuma niciun aliment, trece prin insomnii si palpitatii destul de puternice. De aceea, imediat ce observati astfel de simptome este indicat sa va prezentati la medin in vederea efectuarii unor investigatii de specialitate. In cazul in care nu este tratata la timp, gravida poate ajunge sa isi piarda si viata, intrucat stomacul, dar si celelalte organe vitale ale corpului ii sunt puse in pericol.
Tratamentul sarcinii toxice consta in administrarea unei medicatii intravenoase, atunci cand aceasta nu poate sa manance. In cazul in care poate ingera anumite alimente este indicat sa i le oferiti numai pe acelea complet sanatoase si bine spalate.
Sarcina toxica apare datorita urmatorilor factori:
- sarcini multiple;
- varsta gravidei trecuta de 35 de ani;
- RH negativ;
- dezechilibre hormonale;
- afectiuni digestive;
- afectiuni hepatice;
- stres;
- pe cale ereditara.
Foto: http://www.qbebe.ro / http://img.unica.ro