Sarcina este cel mai important moment din viata unei familii. Sarcina inseamna o preocupare constanta atat pentru gravida, cat si pentru viitorul tatic.
De aceea, pentru ca sarcina sa poata parcurge destul de bine, gravida va trebui sa beneficieze de tot confortul si sprijinul partenerului de viata. Dragostea si afectiunea vor trebui sa fie prezente constant in perioada de sarcina, in acest fel copilul fiind destul de relaxat in mediul intrauterin.
Informarea constanta si acumularea unor informatii esentiale in sarcina pot deveni un real suport pentru gravida, pornind chiar din primul trimestru. De aceea, site-urile si revistele de specialitate nu fac altceva decat sa indrume gravida pas cu pas pe toata perioada sarcinii. In acest fel, ea va sti cum anume sa se comporte, sa isi protejeze copilul ce se gaseste in mediul intrauterin, sa se gandeasca la modul in care il va naste, ce nume va purta si sa pregateasca din timp momentul in care il va putea tine in brate.
Cu toate acestea, primul trimestru de sarcina este unul destul de dificil, cu care gravida nu se va putea acomoda destul de usor. Simptomele generate de modificarile hormonale vor determina o stare de indispozitie gravidei. Varsaturile si greata de dimineata vor fi prezente in prima etapa de sarcina si apar ca urmare a unui aport tot mai mare de hormoni de sarcina. De asemenea, starea de urinare destul de frecventa, starea de oboseala, dar si schimbarile de temperament din sarcina conduc gravida catre o situatie uneori fara iesire.
Asa cum spuneam, nu totul tine la nesfarsit. Simptomele neplacute vor fi diminuate imediat ce se va trece de prima parte a sarcinii. Spre sfarsitul trimestrului unu de sarcina, gravida va incepe sa simta ca in interiorul sau o viata incepe sa creasca, o viata care are nevoie de ea si doreste a fi protejata…
De aceea, sarcina aduce odata cu ea si anumite cerinte deosebit de importante prin care gravida sa isi regleze stilul de viata. Alimentatia in sarcina va trebui sa tina cont de cateva reguli esentiale – gravida nu va trebui sa manance decat alimente sanatoase, multe fructe si legume (in special cele verzi), lactate, branzeturi si mult peste. In sarcina, vor trebui evitate alimentele grase, dulciurile, bauturile acidulate, afumaturile si viciile precum alcoolul, tutunul, drogurile si cafeaua.
Cel mai probabil, in sarcina medicul iti va recomanda sa faci miscare zi de zi, insa va trebui sa eviti sporturile de performanta. Daca vei merge pe jos in fiecare zi prin parcul din apropiere vei putea observa ca sarcina te va mentine la fel de in forma ca si mai inainte.
Incepand cu trimestrul doi de sarcina, gravida se va simti din ce in ce mai bine si mai relaxata. Chiar daca sarcina aduce odata cu ea anumite kilograme in plus, la sfarsitul acestei perioade gravida le va putea da jos cu destul de multa usurinta. Grija in sarcina nu tine neaparat de numarul de kilograme acumulat, ci mai ales de sanatatea copilului. De aceea, sarcina impune efectuarea anumitor teste si analize din care medicii sa isi poata da seama de sanatatea copilului. Incepand cu prima perioada de sarcina si pana in ultimul trimestru, gravida va fi monitorizata ecografic si va fi supusa periodic unor analize la sange.
Depistarea infectiilor in sarcina este esentiala pentru ca gravida sa nu poata transmite copilului niciun risc cu privire la posibilitatea de infectare. Sarcina reprezinta o etapa in care organismul este deosebit de sensibil si in care gravida poate contacta anumiti microbe, bacterii sau infectii, nocive atat pentru sanatatea proprie, cat si pentru cea a copilului. De aceea, in sarcina se recomanda ca gravida sa se spele pe maini de mai multe ori pe zi, sa spele alimentele inainte de a le consuma, sa isi duca animalul cat mai departe de casa. Prezenta pisicii in sarcina poate fi extrem de periculoasa, aducand un risc crescut de infectare cu toxoplasmoza.
In ultimul trimestru de sarcina, gravida se va simti din ce in ce mai obosita si va astepta cu nerabdare momentul in care se va elibera de greutatea pe care o poarta acum copilul. Numarul de kilograme acumulate este unul destul de mare si tocmai de aceea gravida nu va putea sa mai doarma ca inainte, va prezenta edeme la nivelul mainilor si picioarelor si va merge din ce in ce mai greu. Pentru un somn linistit in sarcina, medicii recomanda ca gravida sa doarme pe o parte sau ajutandu-se de o perna speciala de somn. In cazul in care gravida prezinta anumite umflaturi ale picioarelor se poate ajuta de sprijinirea acestora pe o perna mai inalta.
Sarcina aduce odata cu ea anumite arsuri stomacale. De aceea, in cazul in care doriti sa scapati de aceste senzatii neplacute este indicat ca in sarcina sa mancati des si in cantitati cat mai mici. De regula, medicii recomanda in sarcina ca inainte de culcare gravida sa nu manance cu cel putin o ora.
Ultima parte a sarcinii este un moment prielnic pentru ca gravida sa aleaga din timp numele copilului, sa se gandeasca la locul in care va naste si sa aiba in vedere avantajele si dezavantajele fiecarui mod de a naste. De aceea, in sarcina se impugn discutiile cu medicul specialist. Recomandarea acestuia poate determina cel mai bun mod de a naste.