Inmultirea cazurilor de autism din Statele Unite sugereaza ca diversi factori de risc din mediul in care traim ar fi responsabili pentru declansarea frecventa a cazurilor de boala.
Studiile realizate recent ne confirma ca fatul poate prezenta simptome chiar din burta mamei, informeaza ABC News. Potrivit studiului publicat in revista de specialitate Pedriatisc, copiii conceputi la distanta de un an fata de fratii lor sunt de trei ori mai predispusi la autism.
Aceasta legatura a ramas valabila chiar si in momentul in care autorii studiului au cautat si alte explicatii, precum varsta parintilor, nasterea prematura, greutatea scazuta la nastere – factori care favorizeaza de regula autismul. Cercetatorii au conchis ca riscul de autism la copiii conceputi la distanta de 1 sau 2 ani fata de fratii lor era aproape de doua ori mai mare.
Studiul a examinat peste 660 000 de copii nascuti in California intre 1992 si 2002. Pe parcursul acestei perioade, procentul nasterilor care aveau loc la distanta de 24 de luni de o sarcina precedenta a crescut de la 11 la 18 la suta.
Autorii au oferit doua posibile explicatii pentru aceasta teorie: fie comportamentul austist este mai usor de observat cand parintii pot face comparatia intre doi frati apropiati ca varsta, fie fatul sufera din cauza carentei de substante nutritive oferite de corpul mamei, precum acidul folic, responsabil pentru dezvoltarea cerebrala.
Pe parcursul ultimilor 40 de ani, raspandirea altor tulburari comportamentale ce tin de autism, precum sindromul Asperger, a crescut inzecit, afectand in mare unul din 110 copii, conform datelor oferite in 2006 de Centrul de Control al Bolilor (CDC).
Studiile realizate de Peter Bearman, directorul Centrului Lazarsfeld pentru Stiinte Sociale de la Universitatea Columbia, au scos la iveala ca sansele ca un copil sa fie diagnosticat cu o tulburare de tip autist cresc prin campaniile de informare. Insa informarea nu are cum sa fie responsabila pentru inmultirea dramatica a cazurilor de boala, a declarat dr. Thomas Insel, director al Institutului National de Boli Mentale. Insel este de asemenea sceptic cand vine vorba despre legatura dintre durata dintre sarcini, carenta de acid folic si riscul declansarii bolii.
Autismul presupune o lista complexa de tulburari declansate fie de factori genetici, fie de factori din mediul inconjurator, atat sociali, cat si biologici, fapt ce ingreuneaza sarcina cercetatorilor de a-i intelege cauzele si a gasi tratamente adecvate.