Sarea este un mineral extrem de important in alimentatia noastra, a tuturor. Totusi, bebelusii au nevoi nutritionale diferite fata de adulti. Odata ce ingerasul tau a trecut de etapa in care facea cunostinta cu lumea inconjuratoare din patut si a inceput sa devina mai activ, va incepe si diversificarea alimentatiei si va aparea in discutie cantitatea de sare recomandata.
Este foarte important sa stii ce si cat poate manca micutul tau, pentru ca exista reguli clare stabilite de medicii nutritionisti. In acest articol vei afla tot ce trebuie sa stii despre sare, daca bebe are voie sau nu sa o consume si daca aceasta reprezinta un pericol pentru sanatatea lui.
Bebelusii nu au nevoie de sare
La fel ca si tine, bebelusul tau are nevoie de o anumita cantitate de sare. Totusi, sarea necesara organismului sau va proveni de alimentele pe care i le dai (nu este nevoie sa mai adaugi sare in mancarica). Iata principalele motive pentru care este indicat ca micutii sa nu consume sare (in afara de cea care exista deja in alimente):
- Sistemul digestiv prea tanar nu pot procesa cum trebuie excesul de sare
- Rinichii puiului tau nu sunt capabili sa reactioneze adecvat la prea multa sare. Exista deja sare suficienta in laptele matern, in oua, in carne, in fructe si in legume, deci nu este indicat sa mai adaugi nimic in plus
- Pe termen lung, o alimentatie prea bogata in sare va declansa complicatii mai serioase, precum infuficiente renale
- In cazurile mai extreme, se poate ajunge chiar si la leziuni ale creierului
- Daca micutul va consuma sare prea devreme, papilele sale gustative vor fi afectate si simtul gustului va fi influientat in mod negativ
- Este posibil ca bebe sa dezvolte o dependenta fata de alimentele sarata si sa refuze sa mai consume si altfel de alimente.
Ce alimente bogate in sare sunt interzise copilasilor
Regula de baza? Mancarea pentru bebelusi trebuie sa aiba un continut scazut de sare. Din ce in ce mai multe mamici aleg sa le dea bebelusilor mancare preparata acasa (pentru a fi sigure in legatura cu lista ingredientelor) sau inteleg cat de important este sa achizitioneze din comert doar mancare speciala pentru bebelusi. Asta e de laudat! Nu uita ca sistemul digestiv al lui bebe este mai sensibil si nu poate procesa alimente pentru adulti. Iata ce sa nu ii dai niciodata copilasului sa manance:
- mancaruri semipreparate pentru adulti (supe, pireuri, conserve)
- biscuiti sau prajituri pentru adulti
- carne afumata si sosuri gata preparate.
In concluzie, bebelusii iau tot necesarul de sare din fructe, legume oua si carne slaba. Nu trebuie sa adaugi sare in plus in mancarica micutului tau si nici sa ii dai alimente grele, destinate adultilor. Sistemul digestiv al copilasilor este fragil si trebuie ajutat sa functioneze bine, fara niciun fel de complicatii. Tu ce parere ai? Au nevoie bebelusii de un surplus de sare in alimentatie sau nu?