Chiar daca adesea vi se pare ca mancarea nu capata niciun gust daca nu ii adaugati un praf de sare in momentul prepararii, nu trebuie sa uitati, totusi ca aceasta este total contraindicata pentru bebelusul mai mic de un anisor.
Asa ca, dilema parintilor daca sa adauge sau nu sare in mancarea bebelusului dispare dintr-o data. Chiar daca adaugarea unui praf de sare in mancare pare sa nu ii faca niciun rau, fiind intr-o cantitate mai mica decat ne-am imagina, nu trebuie sa uitam de indicatiile medicului. Ceea ce vom incerca sa demonstram mai jos este chiar ideea deja bine indoctrinata a parintilor care adauga sare pentru a schimba gustul mancarii sau pentru a-l determina pe cel mic sa incerce noi gusturi alimentare. Nu trebuie sa uitam, totusi, ca un bebelus de pana intr-un anisor nu are nevoie de sare alimentara in preparatele sale, acesta nefiind obisnuit cu un asemenea gust pentru a putea distinge mancarea cu sare de cea fara sare, dar nici faptul ca sarea este foarte periculoasa sanatatii acestuia.
Chiar daca ni se pare un lucru minor, totusi sarea poate cauza probleme renale, dar si hipertensiune arteriala la bebelus, ambele generand grave probleme de sanatate. Poate va intrebati de ce anume…ei bine, intrucat rinichii bebelusului sunt destul de sensibili si de fragili, ceea ce ii va impiedica sa proceseze cantitatea de sare primita. Asa ca, sarea adaugata voit de catre noi in alimentatia bebelusului poate distruge rinichii celui mic, putand provoca chiar leziuni cerebrale severe.
Iata necesarul de sare al bebelusului:
- Pana la varsta de 6 luni, bebelusul are nevoie de mai putin de 1g/zi ce ii este oferit prin laptele matern sau laptele praf;
- Pana la varsta de 12 luni, necesarul de sare creste pana la 1g/zi;
- Pana la varsta de 3 anisori, cei mici au nevoie de 2-3 g/zi.
Asa ca iata de ce trebuie sa tina cont parintii mai ales intr-o perioada atat de fragila:
- Sa nu adauge sare in mancarea bebelusului;
- Sa incerec sa il dezobisnuiasca pe cel mic de la gustul sarat;
- Sa interzica consumul de cartofi prajiti, supe instant, branza sarata, semipreparate, biscuiti sau orice alt aliment sarat;
- Sa incerce sa fie el insusi un model pentru copilul sau, limitandu-si cantitatea de sare adaugata in mancarea preparata.