Riscul de imbolnavire cardiaca este crescut in cazul copiilor consumatori de sare. Cu cat va fi diminuata cantitatea de sare consumata, cu atat tensiunea arteriala va fi in scadere, ceea ce va fi un lucru absolut benefic pentru starea de sanatate a celor mici. Riscul obezitatii la cei mici, este de asemenea in crestere datorita cantitatii de sare consumata de acestia.
Tensiunea arteriala are un ritm din ce in ce mai crescut la copiii de pana la la 10 ani, lucru datorat excesului de sare, ceea ce va duce cu siguranta la cresterea riscului de imbolnavire la nivelul inimii acelui mic.
Chiar daca acasa, cel mic pare sa nu consume sare in cantitati foarte ridicate, produsele gata ambalate din magazine pot contine un astfel de exces de sare. Asadar, nu uitati sa verificati ambalajul acestor produse si ingredientele continute (proportia acestora).
Niciodata nu mariti excesul de sare, chiar daca cel mic va solicita. Un copil mic de 5 anisori nu trebuie sa consume decta maxim 3 g de sare pe zi, ceea ce inseamna ca aceasta cantitate va fi impartita in trei mese principale. Daca in mancare a fost deja adaugata sare in timpul prepararii, nu-i mai dati voie celui mic sa mai adauge sare in farfurie.
Daca se vor consuma produse cu exces de sare, cei mici vor fi tentati sa consume bauturi dulci, carbogazoase, ceea ce va determina aparitia obezitatii.
Copiii care consuma mai putina sare, vor consuma si mai putine lichide nocive pentru organism. Asadar, sucurile carbogazoase bogate in zahar, vor fi consumate in cantitati mult mai mici, iar riscul de obezitate a celui mic este diminuat destul de mult.
Cartofii prajiti din fast food-uri, pizza, hamburgerii, cheesburgerii, mancarurile „fast-food-iene” contin peste un gram de sare in portie, ceea ce va fi in detrimentul micului consumator, sanatatea acestuia fiindu-i pusa in pericol destul de mult.
Articol realizat de Tatiana Tuţă