Scaderea in greutate a nou-nascutului este un lucru absolut normal in primele ore dupa nastere.
Cu toate acestea, medicii privesc greutatea micutului ca principal indicator pentru aflarea starii de sanatate a acestuia. Greutatea unui nou-nascut la nastere poate varia intre 2700 si 4000 grame.
In primele ore dupa nastere, orice nou-nascut poate scadea in greutate cu pana la maxim 10% din greutatea avuta in momentul nasterii. Dar de ce asa?
Ei bine, scaderea in greutate a nou-nascutului apare, de regula datorita unor procese absolut normale. Eliminarea meconiului (primul scaun al nou-nascutului) determina o scadere destul de pronuntata in greutate.
In cazul in care mama nu isi poate alapta nou-nascutul datorita intarzierii lactatiei, acesta poate fi mai mofturos si sa nu primeasca din prima clipa formulele de lapte oferite de catre medici. Aceasta este o alta cauza a scaderii in greutate.
Ori de cate ori nou-nascutul este introdus in incubator, acesta va pierde o cantitate mare din lichidele din organism.
Medicii vor permite externarea micutului in cazul in care greutatea sa se stabilizeaza si nu va pierde mai mult de 10% din greutatea avuta in momentul nasterii. Odata cu iesirea din spital mama va trebui sa fie informata asupra greutatii acestuia.
Controalele medicale periodice la medicul pediatru constau in analiza starii de sanatate a copilului si masurarea indicatorilor – greutate/ lungime. In cazul in care medicii constata ca nou-nascutul scade in continuare in greutate ori nu acumuleaza nimic in plus, mai mult ca sigur ii vor recomanda mamei sa suplimenteze cantitatea de lapte oferit cu o formula mai hranitoare si satioasa.