[imagebrowser id=1695]Dupa nasterea puiului tau, medicul, inainte de a-l aseza in patut, va trebui sa ii realizeze testul Scorului Apgar, prin care ii va evalua starea generala. Nu trebuie sa te ingrijorezi daca bebelusul tau va fi verificat de catre asistenti si medici deoarece aceasta este o procedura normala, prin care doctorii verifica daca cel mic nu sufera de o afectiune si daca s-a dezvoltat in conditii normale in placenta.
Ce este scorul Apgar?
Testul Apgar a fost descoperit si utilizat pentru prima oara in 1952 de catre doctorulu Virginia Apgar, care a stabilit cativa parametrii care sa indice starea generala a nou-nascutului. In functie de acesti parametrii, copilasul primeste un anumit scor care ii ajuta pe medici sa ii evalueze starea si sa ii ofere un ajutor specializat.
Ce urmareste testul Apgar?
· Appearance (aparenta)- aspectul pielii, care trebuie sa fie de culoarea rozalie
· Puls (ritmul cardiac)- peste 100 sau sub 100 de batai pe minut
· Grimace (reflexul)- reactia bebelusului la stimuli
· Activity (activitatea) – tonusul muscular al copilului, modul in care se misca
· Respiratory effort (respiratia)- care poate fi regulata, normala, ritmica, etc
In functie de acesti 5 parametri, bebelusul tau va primi un scor care poate oscila intre 0 (stare generala rea) si 10 (stare generala foarte buna). In principiu, bebelusii se incadreaza intre 8-9, adica in conditii normale. Nu trebuie sa te ingrijorezi daca puiul tau nu a obtinut un Scor Apgar maxim deoarece acesta nu trebuie sa indice neaparat prezenta unor afectiuni sau complicatii. Este posibil ca prichindelul tau sa nu aiba un tipat sau plans viguros, motiv pentru care va obtine 1 punct si nu 2.Astfel de situatii sunt des intalnite deoarece fiecare bebelus reactioneaza in mod diferit atunci cand vine pe lume.
In cazul in care vei naste prin intermediul unei interventii chirurgicale, trebuie sa stii ca este posibil ca bebelusul tau sa obtina un scor mai mic. Trebuie sa constientizezi faptul ca puiul tau va trece printr-un adevarat soc, trecand de la un mediu lichid (placenta cu lichidul amniotic) la unul gazos (aer).
Daca nou nascutul obtine un scor Apgar favorabil, acesta nu va primi ingrijiri speciale si va putea fi asezat in patut alaturi de tine. Medicii au demonstrat faptul ca a avea un contact intre mama si bebelus, chiar in primele clipe de dupa nastere, ajuta copilasul sa se linisteasca si contribuie la consolidarea unei relatii unice mama-copil. Asadar, chiar daca medicul nu il va aseza imediat pe cel mic langa tine, iti recomandam sa ceri cadrului specializat sa ti-l dea pe bebe in brate, pentru a-l lipi de pielea ta. Aceasta este una dintre cele mai minunate momente din viata, de care ar trebui sa profiti.