Scorul Apgar se afla in stransa interactiune cu inteligenta copilului de mai tarziu. Potrivit unor teste destul de inovative in acest domeniu, s-a constatat faptul ca inteligenta copilului poate fi corelata cu un scor Apgar mare la nastere.
Mai multi cercetatori suedezi din cadrul Spitalului Central din Helsingborg au incercat sa demonstreze relatia dintre scorul Apgar oferit nou-nascutului la nastere si inteligenta acestora ajunsi in adolescenta. La testare au participat un numar de 870.000 de subiecti.
S-a demonstrat faptul ca un scor Apgar mai mic de 7 determina un IQ mai scazut. Potrivit cercetarilor, scorul Apgar nu influenteaza inteligenta copilului, ci motivele care au determinat o nota scazuta in momentul nasterii.
Asadar, cei care au primit in momentul nasterii un scor Apgar mare sunt mai inteligenti, putand recepta mai usor informatia educativa primita pe bancile scolii.
Scorul Apgar reprezinta o evaluare si notare a bebelusului in primele momente dupa nastere. Medicii investigheaza modul de respiratie, activitatea cardiaca, culoarea pielii, reflexe, tonus muscular. In functie de modul in care nou-nascutul raspunde la acesti stimuli va fi notat. Scorul Apgar a fost inventat de Virginia Apgar inca din anul 1952, fiind captat in maternitatile din intreaga lume.
Cu toate acestea, copiii cu scor Apgar mai mic de 7 nu prezinta intotdeauna malformatii si nu au nevoie de ingrijiri speciale, putandu-se dezvolta perfect normal.