Afluxul hormonal al sarcinii poate determina abundenta scurgerilor vaginale in toata aceasta perioada. Chiar daca apar cu preponderenta la inceputul si sfarsitul perioadei de sarcina, datorita nivelului hormonal destul de ridicat, scurgerile vaginale trebuiesc analizate cu mare atentie de gravida, fiind oricand gata sa identifice orice modificare.
Asa cum spuneam, in primul si ultimul trimestru de sarcina nivelul hormonal este destul de crescut. Tocmai de aceea, majoriatea femeilor insarcinate prezinta scurgeri vaginale abundente in tot acest timp. De regula, acestea sunt destul de asemanatoare cu cele ale scurgerilor cu care erati obisnuita inca de dinainte de perioada de sarcina si se datoreaza atat hormonilor de sarcina, cu valori destul de crescute, cat si instalarii mucusului cervical la nivelul uterului, semn al protectiei lichidului amniotic.
Scurgerile vaginale din timpul sarcinii pot identifica si semnul unor infectii periculoase. Ori de cate ori acestea devin vascoase, urat mirositoare ori capata o culoare verzuie sau galbena, gravida va trebui investigata de urgenta de catre medicul specialist, putand fi semnul unor infectii. Investigatii de specialitate sunt indicate si atunci cand aceste scurgeri vaginale sunt insotite de anumite pete de sange, putand anunta pierderea sarcinii.
De asemenea, ori de cate ori aceste scurgeri sunt insotite de mancarimi ori senzatia de arsura este necesar sa va adresati medicului specialist pentru investigatii de specialitate. Infectiile din timpul sarcinii, diagnosticate la timp si cu un tratament corespunzator prescris de catre medic, pot fi destul de usor depasite. In cazul in care gravida urmeaza cu strictete sfaturile medicului in circa doua-trei saptamani va putea scapa de eventualele probleme de sanatate ce ii pot pune in pericol sarcina si bebelusul.
In cazul in care scurgerile vaginale sunt abundente puteti folosi absorbantele zilnice. Chiar daca sunt destul de neplacute, folosirea tampoanelor interne si a spalaturilor vaginale sunt metode nerecomandate de catre medici. De asemenea, igienizarea zonei va trebui sa se faca cu produse testate dermatologic, fara continut de parfum si cu PH neutru.