In perioada graviditatii supravegherea indeaproape a starii de sanatate ajuta la excluderea aparitiei eventualelor riscuri la adresa sanatatii mamei sau a nou nascutului. Ce iti poti dori mai mult decat sa ai o sarcina sanatoasa, fara probleme de sanatate, in care micutul sa se poata dezvolta linistit, neperturbat de nimic grav.
In timpul sarcinii, organismul femeii trece printr-o serie de modificari hormonale, care face tot mai greu de suportat aceasta perioada. De la greata, varsaturi, senzatie de urinare frecventa, umflarea mainilor si piciorelor, cresterea temperaturii bazale, pana la scurgeri vaginale mai abundente, prin toate aceste stari poate trece o femeie intr-o astfel de perioada.
Scurgerile vaginale mai abundente poate duce la aparitia unei infectii cu Candida Albicans. De regula acest virus este secretat de o proportie foarte inalta dintre femei, atat gravide, cat si negravide, datorandu-se unor tratamente cu antibiotice, aparand mai ales la femeile diabetice, pe timpul verii.
De multe ori, infectia cu o astfel de bacterie este asimptomatica, rar debutand cu mancarimi, roseate, usturime, dar si cu o scurgere albicioasa mai vascoasa.
In cazul producerii unor neplaceri, precum cele enumerate mai sus, se va recomanda tratament cu Clotrimazol sau cu ovule ori supozitoare vaginale. Cu toate ca un astfel de tratament va ajuta tanara gravida sa inlature eventualele neplaceri cauzate de aceasta bacterie, nu este recomandat a lua un tratament “dupa ureche”, fara prescriptia medicala, intrucat tabletele de Fluconazol pot fi daunatoare sarcinii.
Cu toate ca este o infectie localizata in zona genitala, aceasta infectie nu se va transmite partenerului, nefacand parte dintre acelea care se transmit sexual, asadar un tratament pentru partener nefiind indicat, intrucat acesta nu va fi afectat.
De aceea, mersul la medic pe toata perioada sarcinii si discutiile prealabile cu acesta pot inlatura riscul unei infectii cu bacteria Candida Albicand, care nu este extreme de periculoasa precum infectiile transmise sexual, dar poate avea un effect negative o data cu nasterea bebelusului. La nastere, cel mic va trece prin canalul stramt de nastere, si va putea prelua de la mama bacteria, fiind destul de nociva pentru acesta.
Articol realizat de Tatiana Tuţă