Chiar daca este normal ca bebelusul sa se nasca intre 38 si 42 de saptamani, nu toti se nasc la termenul din calendar sau la data calculata de specialistul ginecolog. De regula, la femeile aflate la prima nastere producerea momentului are loc cu intarziere decat in cazul celor care au mai nascut deja.
Atunci cand perioada se apropie de sfarsit pot aparea diverse semne ce prevestesc intr-un cuvant nasterea. Aceasta este preintampinata de contractiile false ce pot dura pana la doua minute, fiind uneori dureroase. Chiar daca treceti printr-o astfel de perioada este bine sa nu intrati inpanica intrucat acestea pot prevesti o nastere abia dupa cateva saptamani. De regula aparitia copilului pe lume este anuntata de „ruperea apei”, la unele femei fiind intr-o cantitate mai mare, iar la altele mai mica.
Desi au existat cercetari cu privire la fenomenul ce declanseaza nasterea, specialistii nu pot spune exact care este cauza acestui lucru. Se presupune ca ocitocina de la nivelul hipofizei poate ajuta la un asemenea fenomen. De asemenea si scaderea progesteronului din organism, dar si dilatarea uterului pot duce la o nastere in termen sau la una prematura. Cu toate acestea activitatea intrauterina a copilului poate ajuta ca acesta sa vina mai devreme sau mai tarziu pe lume.
Desi mai toate mamicile stiu la ce sa se astepte in momentul apropierii nasterii, este bine ca acestea sa fie pregatite pentru un travaliu destul de lung, care poate dura pana la 12 ore, fiind etapa cea mai dureroasa a nasterii canc contractiile sunt foarte dese, lungi si mai ales dureroase pentru gravida. Expulzarea copilului din organismul mamei se face destul de repede cu ajutorul medicului specialist pentru ca bebelusului sa nu i se infasoare cordonul ombilical in jurul gatului, un rosc destul de mare pentru acesta si destul de des intalnit. Eliminarea placentei este o etapa la fel de rapida si nedureroasa pentru tanara mamica.
Inainte cu 3-4 saptamani de nastere, copilul coboara in zona pelviana a mamicii, fapt ce prevesteste ca in curand va lua contact cu un nou mediu. Este un lucru care poate ajuta tanara mamica la o respiratie mai usoara, intrucat acesta, prin coborare, elibereaza zona superioara a abdomenului, mama fiind mai relaxata si in zona stomacala. De cele mai multe ori, prin aceasta coborare mama se va confrunta cu noi probleme legate de faptul ca va merge mult mai des la toaleta, avand senzatia de urinare mai frecventa, copilul apasand pe vezica urinara. Contractiile isi vor face apariria din ce in ce mai des, fiind si dureroase de multe ori, lucru ce demonstreaza ca avem o sarcina ce se apropie de sfarsit. Secretiile vaginale pot fi din ce in ce mai abundente, uneori colorate in rosu sau roz, fapt datorat ruperii capilarelor ca urmare a dilatarii uterului. Nu trebuie sa intrati in panica! Acest lucru poate aparea inainte cu doua saptamani de sarcina. Este bine sa consultati medicul specialist.
Pierderea dopului ce tinea inchis uterul, de tip gelatinos poate arata faptul ca sarcina este pe punctul de final. Acest dop cervical se pierde fie inainte cu o zi de declansarea nasterii, fie inainte cu o saptamana sau doua.
Daca sarcina depaseste cele 42 de saptamani, medicul va putea declansa nasterea pe cale medicamentoasa pentru a reduce riscurile ce pot afecta copilul. Astfel grevidei i se va administra oxitocina, medicul ajutand la ruperea membranelor. Daca se constata ca exista un risc crescut pentru copil sau este o nastere periculoasa pentru mama, de obicei, se recomanda operatia cezariana, gravida fiind pregatita de dinainte pentru sala de operatii.
Atunci cand toate aceste semne nu mai reprezinta o necunoscuta, gravida experimentandu-le treptat este bine sa se mai arunce o privire catre bagajul pentru maternitate si asupra actelor pe care trebuie sa le detina in momentul internarii. (vezi articolul „Via maternitate” – indrumari precise despre tipul de bagaj pentru maternitate).
Articol realizat de Tatiana Tuţă