Ce mămică nu își dorește un copil sănătos? În timp ce majoritatea femeilor se informează despre ce trebuie să facă pe perioada sarcinii, foarte puține femei iau în calcul perioada de preconcepție. Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face pentru a favoriza nașterea unui copil sănătos și voinic, prevenind apariția anumitor afecțiuni ale fătului, este să îi asigurați aportul zilnic necesar de acid folic cu 1-2 luni înaintea concepției și cel puțin pe perioada primului trimestru de sarcină.
O femeie însărcinată are nevoie de acid folic pentru a produce globulele roșii solicitate de fluxul sanguin necesar dezvoltării bebelușului. Acidul folic susține formarea corectă a creierului și a măduvei spinării, precum și creșterea rapidă a placentei și a fătului, contribuind la formarea continuă de ADN, pe măsura multiplicării numărului de celule. Consumul de alimente sănătoase bogate în nutrienți și vitamine nu este echivalent cu a le asimila. Puteți apela la Elevit 1 comprimate filmate, o combinație de multivitamine și minerale care conține niveluri optime de acid folic, fier și iod.
Acidul folic luat în primele săptămâni de sarcină reduce cu 70% riscul de malformații legate de dezvoltarea tubului neural. Alte afecțiuni care pot apărea în urma lipsei sau insuficienței acidului folic sunt buza de iepure și gura de lup, creșterea tensiunii arteriale, nașterea prematură, greutatea mică la naștere sau chiar avortul. Defectele de tub neural se manifestă sub forma mai multor afecțiuni, care apar până la nașterea copilului, incluzând spina bifida (o închidere incompletă a măduvei spinării și a coloanei vertebrale), anancefalia (o subdezvoltare severă a creierului) și encefalocelul (țesutul cerebral proemină spre exterior printr-o deschidere anormală a craniului).
Problema este că majoritatea femeilor află că sunt însărcinate abia la 4-6 săptămani după momentul conceperii, în timp ce toate afecțiunile menţionate mai sus apar în primele 28 de zile ale sarcinii. Asadar, este esențial să începeți să luați acid folic chiar din momentul în care hotărâți că vreți un copil.
În general, cantitatea necesară de acid folic pentru o sarcină sănătoasă este de 0,4 mg pe zi. Cel mai bine este să discutați cu medicul specialist, care vă va recomanda doza optimă în funcție de necesitățile personale. Medicul poate ajusta cantitatea de acid folic și în cazul femeilor însărcinate care suferă de diabet zaharat sau obezitate. Este important să știți că acidul folic este solubil în apă, fapt care exclude riscul unei supradoze, deoarece corpul va elimina automat orice cantitate în exces.
Acidul folic se găsește și în anumite alimente, însă nu este la fel de ușor absorbit precum cel din combinațiile de multivitamine și minerale. Recomandarea medicilor este ca, pe lângă o dietă echilibrată și sănătoasă, acidul folic să fie suplimentat prin vitamine, pentru că organismul uman nu este capabil să îl stocheze de la o zi la alta. Puteți lua Elevit 1 comprimate filmate deoarece, pe lângă conținutul de acid folic în doza zilnică recomandată, acesta include și vitaminele necesare metabolizării sale.
Bucurați-vă de o sarcină sănătoasă și aveți grijă de copil, eliminând cât mai mult riscurile anumitor afecțiuni!