[imagebrowser id=1540]Semintele de susan pot fi ingrediente foarte valoroase in bucatarie, daca nu le consumam doar presarate pe paine, covrigi sau in salate, ci si pentru condimentrarea preparatelor, ca in bucataria chineza, de exemplu. Beneficiile semintelor de susan asupra sanatatii noastre sunt remarcabile, au remarcat prietenii nostri de la www.gatesterapid.ro care ne-au pregatit materialul de mai jos.
Planta de susan este originara din India si Africa, poate creste si pana la 2 m inaltime si emana un miros nu tocmai placut. Prefera climatul cald si solurile afanate, florile sunt de culoare alba sau rosiatice. Sunt cunoscute doua tipuri de seminte de susan: albe si negre.
Ce putem spune despre semintele de susan negre? Sunt comune in bucataria indiana si japoneza. Acestea sunt acoperite cu coaja, insa semintele din interior sunt de culoare alba. Avem posibilitatea sa le prajim, dar trebuie sa fim atenti, deoarece este imposibil sa vedem atunci cand sunt pe punctul de ardere. Le putem folosi si pentru condimentare
In zilele noastre semintele de susan sunt cunoscute in inteaga lume, dar in Orientul Mijlociu si in bucataria asiatica se folosesc cel mai mult. In timp ce in Europa susanul este folosit la presararea painii, a produselor de patiserie, snacks-uri sarate sau eventual peste salate de cruditati, in bucatariile din Asia preparatele sunt aromatizate cu susan. Pasta crema de susan este o materie prima destul de des folosit, la fel ca si uleiul presat sau sarea de susan care este de fapt susan prajit si sarat.
Susanul are aroma foarte placuta, deloc intruziva, dar daca vreti un gust mai puternic alegeti susanul negru. Se poate adauga la supa crema, garnituri, carne, peste, dar este foarte delicios si ca pateu de susan sau lapte de susan. Gustul cel mai spectaculos si delicios este oferit de susanul prajit.
Semintele de susan sunt adevarate bombe de calciu, consumul regulat previne osteoporoza, dar contine de asemenea fosfor, magneziu, potasiu, fier si cupru. Are depozite suficient de bogat in vitamine, mai ales A, B1 B2 si E.
Cateva idei de a folosi semintele de susan:
· snitel din piept de pui sau curcan,
· prajitura cu branza, seminte de susan si ceai verde,
· taitei cu seminte de susan, ulei si ceapa verde,
· orez cu avocado, menta si seminte de susan,
· prajiturele cu seminte de susan negru, lamaie si branza de vaci,
· biscuiti cu susan,
· seminte de susan, apa si zahar,
· inghetata cu seminte de susan si ghimbir.
Uleiul de susan este foarte gustos, se foloseste doar putin pentru a oferi un gust distinctiv mancarurilor. Poate fi folosit, de asemenea si la prajit, la temperatura ridicata nu se acidifica. Deci, poate fi folosit in conditii de siguranta atat la mancaruri calde, cat si reci.
Semintele de susan gata prajite pot fi achizitionate in majoritatea magazinelor mari. Dar nu sunt la fel de parfumate si gustoase ca atunci cand sunt proaspat prajite acasa. Asa ca de ce sa nu incercam sa prajim semintele de susan acasa? Hmm…..merge foarte usor…este mai economic….si mai delicios.
Dupa ce ai vazut toate aceste informatii despre seminte de susan, probabil te gandesti sa incerci ? Daca da, sunt curioasa sa aflu ce ai pregatit?
Sursa poze:
http://overweightandover50.com/healthy-recipes/
http://www.girlichef.com/2011/04/sesame-seed-toffee-snaps-or-brittle-for.html
http://www.culinate.com/columns/bacon/sesame_seeds
http://www.startribune.com/lifestyle/taste/recipes/141765513.html
http://pandorabakeries.com/index.php/bread/traditional-white-bread-made-with-sourdough-and-coated-with-sesame-seeds-family-size.html