Este esential sa-ti deschizi liniile comunicarii cu cel mic, pentru ca, de ce nu, este bine sa stii care este semnul pentru „mai vreau”, „gata”, „vreau sa fiu schimbat”, dar si alte semnale esentiale pentru a ne intelege cu bebe in viata de zi cu zi.
- Mai vreau – Conform unui specialist in semnologia transmisa de catre bebelusi, acesta este pregatit sa transmita parintilor semne, incepand cu varsta de patru luni dar nu poate transmise semnalul inapoi pana la varsta de 7-8 luni, atunci cand are o coordonare mai buna.
- Gata – Un semn pe care il faci din maini si dai de inteles ca nu mai ai nimic acolo poate fi mesajul ca este momentul sa treceti la urmatoarea activitate. Pe de alta parte este un semn pentru a-i explica bebelusului ca ce era inainte acolo, acum a disparut.
- Somn – Atunci cand primesti semne ca bebelusului ii este somn, este momentul oportun sa incepi o rutina de somn. Este si mai bine cand iti transmite semnale in directia aceasta, precum atunci cand se freaca pe nasuc.
- Medicamente – Semnul prin care bebe preseaza cu un deget in palma opusa poate determina ca are o durere si stie ca daca ii dai un calmant se va simti mai bine.
- Foame – Atunci cand vrei sa-i transmiti ceva celui mic este bine sa fii constanta si sa folosesti frecvent acele semne, precum a duce mana la gura ca si cum ai manca ceva. Astfel dupa un timp, cel mic va face acelasi lucru atunci cand ii va fi foame, iar tu vei intelege.
- Lapte – Semnul prin care cumva imiti gestul de muls poate fi mesajul pentru faptul ca vrea lapte. In timp ce ii dai lapte este important sa-i arati semnul acesta, nu in alte momente.
- Schimbarea scutecului – Il poti invata pe cel mic sa roteasca pumnii in fata si in spate si acesta sa fie semnul pentru schimbarea scutecului. El va intelege ca il intrerupi doar doua minute de la joaca. Atunci cand ai terminat poti face semnul pentru „Gata”, pe care l-ai invatat mai sus si in felul acesta scutecul dispare.
- Ajutor – Te intrebi daca este cazul sa-i sari in ajutor sau sa il lasi pe cel mic sa-si revina? Daca ai putina rabdare il poti lasa pe el sa-ti comunice cand are nevoie de ajutor.
- Baie – Semnul cu mainile ca si cum te-ai spala pe piept este potrivit pentru baita. Pe masura ce trece timpul, folosind acest cuvant in fiecare zi, cel mic il va si invata destul de usor daca are la baza si un semn.
10. Joaca – Poti face un semn cu degetele ca si cum ar suna telefonul si in felul acesta vei stii cand bebe doreste sa se joace.