Imediat ce bebelusii se acomodeaza cu hranirea din lingurita, vor dori sa o tina ei in manuta si sa se hraneasca singuri. Asta nu inseamna ca vor manca gratios, bineinteles, dar este un pas in plus in dezvoltarea sa.
Majoritatea micutilor nu reusesc sa foloseasca lingurita asa cum trebuie, in mod eficient, pana cel mai devreme, in jurul primei aniversari. In timp ce tu il hranesti cu o lingurita, incearca sa-i dai una numai pentru el, pentru a o tine in manuta. Astfel se va obisnui sa tina in mana o lingura si acest fapt il va distrage de la a incerca sa ti-o smulga din mana pe cea cu care il hranesti.
Atunci cand consideri ca este pregatit sa se hraneasca singur cu lingurita, poti incerca sa i-o umpli cu mancare care are o textura ceva mai solida, precum piure-ul de cartofi sau branzica de vaci. Cu toate acestea, sa fii pregatita pentru dezordine. Poti folosi un material de plastic pe care sa-l asezi sub scaunul de masa, astfel incat sa fie mai usor de curatat.
Retine ca este indicat sa astepti pana cand cel mic implineste varsta de un an pentru a incepe sa-i introduci in alimentatie produse cu potential ridicat de alergeni. Desi unele studii recente sustin ca nu este cazul sa astepti o anumita varsta pentru a putea introduce ouale sau pestele, decat daca exista istoric de alegii in familie.
Cu toate acestea, exista pediatri care sunt extrem de precauti in recomandarea alunelor sau scoicilor, in special pentru ca reactiile la aceste alimente sunt in general destul de agresive.
Cand ii poti da apa lui bebe?
Bebelusii nu au nevoie de apa in primele sase luni din viata. Acestia isi iau aportul necesar de apa din laptele matern sau din formula. Bebelusilor cu varsta sub sase luni nu ar trebui sa li se ofere apa, deoarece este destul de usor sa li se umple stomacelul cu apa, ceea ce ar inlocui nutrientii pe care cel mic ar trebui sa-i primeasca prin lapte. In jurul varstei de noua luni, cand deja mananca suficiente mese pe zi compuse din alimente solide, poti incepe sa-i oferi si apa dintr-o cana cu pai sau cu cioc.
Daca bebelusul manifesta un interes deosebit pentru apa pe care o bei tu, nu este nicio problema sa-l lasi sa incerce sa bea din pahar. Cu toate acestea, nu permite sa bea multa apa si sa nu mai aiba nevoie de lapte.
Revenind la procesul de hranire, stapanirea tacamurilor este o abilitate care dureaza pana cand va fi construita solid. Majoritatea bebelusilor nu sunt pregatiti pentru aceasta, decat dupa varsta de un an. Rolul tau este acela de a-l incuraja pe cel mic sa manance singur si bineinteles sa fii pregatita pentru multa mizerie pe jos.