Nasterea aduce odata cu ea si cateva semnele depresiei postpartum. Proaspata mamica experimenteaza de aceasta data anumite stari de plans si suparare pe care le percepe la intensitate cat mai mare, fiind semnul depresiei postpartum.
Potrivit medicilor, odata ce bebelusul a fost adus pe lume, viata mamei nu va mai putea niciodata sa coincida cu ceea ce a fost odata. Apar o serie de probleme si de nelinisti care sunt cauzate de modul stangaci de ingrijire a bebelusului in primele zile de dupa nastere, aducand odata cu ele semnele depresiei postpartum.
Cu toate acestea, un bebelus nu reprezinta decat un motiv de bucurie pentru intreaga familie. Asa ca, apare intrebarea fireasca – de ce mamica trece prin depresia postpartum?
Potrivit specialistilor, nasterea este un proces natural care aduce odata cu ea o serie de schimbari organice. Din punct de vedere fizic, femeia nu va mai arata ca inainte de a ramane insarcinata. In plus, nivelul pe care il atinge activitatea hormonala este unul destul de mare si de aceea, organismul va conduce catre aceste semne ale depresiei postpartum.
Imediat dupa nastere este absolut normal sa te simti obosita, epuizata si in acelasi timp sa iti vina sa plangi de fericire atunci cand iti aduci aminte de momentul intalnirii. De aceea, iti va fi de folos daca tatal se va implica macar putin in activitatea de ingrijire a nou-nascutului, lasandu-te pe tine sa te odihnesti si sa te refaci dupa acest moment epuizant.
Semnele depresiei postpartum sunt urmatoarele:
- Incepi sa plangi fara motiv (un astfel de lucru se va repeta destul de des);
- Uitati de zambete si de fericire, fiind mereu nefericita si suparata;
- Nu pareti interesata in niciun fel de activitatile exercitate de restul familiei;
- Nu doriti sa mancati intrucat va lipseste starea de foame.
Pentru a reusi sa treceti peste depresia postpartum este indicat ca sprijinul celorlalti sa va fie de un real suport. In cazul in care se constata ca sunteti din ce in ce mai afectata adresati-va medicului.