Semnele ovulatiei sunt destul de numeroase, cunoasterea lor fiind deosebit de importanta pentru a preveni aparitia unei sarcini nedorite ori pentru conceperea bebelusului mult asteptat.
Cresterea temperaturii bazale, dar si modificarea secretiilor cervicale anunta perioada fertila in viata oricarei femei.
Asa cum aminteam, semnele ovulatiei trebuiesc a fi identificate de catre orice femeie in asa fel incat sa isi poata planifica mai usor aparitia sarcinii mult asteptate. De asemenea, cunoasterea lor poate ajuta in procesul de contraceptie.
Cresterea temperaturii bazale este iminenta in aceasta perioada. Este necesara o evaluare permanenta a temperaturii femeii pe parcursul celor 30 de zile. Masurarea temperaturii se va face, de obicei dimineata, respectandu-se acelasi interval orar. Valorile vor fi notate si urmarite cu mare atentie de catre femeie. De obicei, in timpul ovulatiei temperatura corpului va creste destul de usor, pe parcursul catorva zile.
Modificarea secretiilor cervicale este o alta metoda de depistare a perioadei fertile. In timpul ovulatiei secretiile vor fi mai abundente ca niciodata. Cu toate acestea, in cazul in care secretiile devin urat mirositoare ori vascoase este indicat sa te prezinti de urgenta la medicul specialist in vederea unor investigatii suplimentare.
Cervixul isi va modifica si el usor pozitia, fiind mai deschis si mai putin rigid, favorizand traseul spermatozoizilor.
In perioada ovulatiei este posibil ca femeia sa se confrunte cu anumite dureri abdominale, fiind destul de asemanatoare cu cele din timpul perioadei menstruale, insa nu este intotdeauna obligatoriu ca ele sa apara.
Cresterea libidoului sexual este un alt semn al ovulatiei. In aceasta perioada femeia va lasa frau liber pasiunilor conjugale.
In cazul unui ciclu menstrual de 28 de zile, ovulatia are loc, de obicei, dupa 14 zile din momentul primei sangerari. In timpul ovulatiei, ovarul elibereaza un ovul, pregatind momentul fecundarii. Acesta este impins catre trompele uterine, in asa fel incat spermatozoidul sa il poata intalni. Ovulul astfel eliberat va putea supravietui 24-48 de ore pentru ca fecundarea sa se poata produce.