Chiar daca nasterea prin cezariana este in general o interventie sigura, riscul unei infectii in cazul unei astfel de operatii este de aproximativ 6-11%.
Infectiile dupa o operatie cezariana apar la aproximativ 10-15% din nasterile prin cezariana.
Aceste infectii se pot intampla la nivelul uterului, burtii sau inciziei si necesita tratament cu antibiotice.
Iata ce trebuie sa stiti despre semnele unei infectii dupa o nastere prin cezariana. Dar si cum sa le preveniti si sa le tratati in mod corespunzator.
Semnele unei infectii dupa o nastere prin cezariana
Cicatricea lasata de interventia prin cezariana se poate infecta daca bacteriile patrund in ea. Daca se raspandeste s-ar putea dezvolta o infectie uterina sau abdominala. Simptomele apar de obicei in cateva zile de la operatie.
Semnele unei incizii a sectiunii C infectate includ:
- Roseata in jurul inciziei
- Umflare anormala in jurul inciziei
- Se scurge lichid din rana
Semnele frecvente ale unei infectii interne sau uterine dupa cezariana includ:
- Febra
- Cresterea durerii abdominale
- Scurgere vaginala cu miros urat
Factori de risc pentru infectiile dupa o nastere prin cezariana
Riscul de infectie depinde de motivul pentru care se opteaza pentru o astfel de operatie. De exemplu, o cezariana planificata are un risc usor mai mic decat una realizata de urgenta. Asta pentru ca medicii si pacientii au mai mult timp sa se pregateasca pentru operatie.
Mai mult, anumiti factori materni cresc riscul de infectie dupa o cezariana, inclusiv:
- obezitatea,
- diabetul slab controlat,
- cezariana anterioara,
- administrarea de medicamente imunosupresoare
Femeile care au alergie la penicilina pot fi, de asemenea, expuse unui risc de infectie. Pentru asta este necesar sa discutati cu medicul pentru a le expune problemele astfel incat sa vi se recomande un tratament potrivit.
Cum poti preveni infectiile dupa o nastere prin cezariana
Daca aveti o operatie de cezariana planificata, medicul va poate cere sa faceti dus cu un sapun antibacterian special inainte de procedura In cele din urma, antibioticele sunt administrate in mod curent inainte de operatia cezariana pentru a reduce riscul de infectie uterina.
Pacientii cu diabet pot lua, de asemenea, masuri pentru a-si limita sansele de infectie. Daca aveti diabet zaharat, cel mai bine este sa va controlati zaharurile in timp chiar inainte si imediat dupa operatie.Medicul va poate ghida in aceasta privinta.
Dupa ce va indreptati acasa de la spital, este important sa urmati instructiunile de ingrijire a ranilor pentru a preveni infectia. Acest lucru inseamna de obicei curatarea cicatricii si schimbarea bandajelor in mod regulat. De asemenea, trebuie sa evitati sa asezati greutatea bebelusului direct pe rana dumneavoastra.