[imagebrowser id=243]Fundatia Calea Victoriei va invita luni, 13 februarie, ora 19.00 la conferinta, Sfantul Valentin – legende şi tradiţii, sustinuta de Monica Neatu, unde calauze ne vor fi „doamnele si eroii lor” care au inventat ritualurile, placerile si chinurile dragostei, oferindu-ne astazi, in postmodernitate, o mostenire de care noi uitam uneori.
Cum sa ne exprimam sentimentele şi dorinţele faţa de persoana care ne-a fermecat?
Cum sa reinviem un timp mitic, de sarbatoare, cand ordinea cotidiana este abolita, in mare parte, pentru a da frau liber sentimentelor?
Sunt cateva intrebari, vechi de cand lumea, care si-au gasit raspuns intr-o serie de „ritualuri ale primaverii”. Originile lor, deopotriva antice şi crestine, vorbesc de dorinta oamenilor de a-si face cunoscute sentimentele si de a iubi cu sufletul si trupul.
Dragostea cu tot apanajul ei de reprezentari vizuale, materiale si simbolice a preocupat oamenii, inca, de la inceputurile Istoriei. De la tabliţele summeriene si scandaloasele scrieri şi imagini din antichitatea greco-romana, trecand prin simbolistica evului mediu si prin reprezentarile mai mult sau mai puţin carnale din Renastere si ajungand, in final, in modernitate, cand biletele si mesajele de amor ne lasa sa ghicim o lume ce sta sub semnul eroticului, iata o poveste fascinanta!
Sarutul simbol al fidelitaţii si al dragostei pecetluite, inelul semn de legatura şi de recunoastere, darurile dragostei ce aveau drept scop induplecarea si incantarea „frumoasei doamne fara indurare”, toate au lasat urme in istorie, ele ne vorbesc nu numai de simple dorinte ci si de un „al sasele simt”, cel al inimii, atat de drag indragostitilor.
Fie ca sarbatorim sau vorbim de Sfantul Valentin sau Dragobete, prin gestul nostru reuşim sa renastem un timp mitic, cel al naturii care reinvie, a cavalerului care isi iubea cu delicatete doamna sau a jocurilor pastorale din minunatele miniaturi si picturi franceze.