Inceputul unui nou tip de nutritie
Cand sa incepeti diversificarea? Ce tipuri de fructe sau legume sunt mai potrivite si ce trebuie facut daca copilul refuza primele lingurite? Cu intrebari de genul acesta si cu multe altele se confrunta mamele atunci cand se decid sa inceapa diversificarea. Din acest motiv, va oferim raspunsuri la cele mai frecvente intrebari legate de inceputul diversificarii.
Cand este momentul potrivit pentru diversificare?
Hrana de diversificare se referala orice tip de hrana oferita copilului, pe langa laptele matern sau formula de lapte, in primele 12 luni de viata. Pe masura ce copilul creste, laptele matern nu mai poate sa-i ofere copilului toti micronutrientii si macronutrientii necesari (de ex. energie, proteine, fier si zinc, vitaminele A si D). Asociatiile profesionale de pediatrie si de nutritie din Europa recomanda incepere diversificarii dupa varsta de 4 – 6 luni. In timpul acestei perioade, bebelusul devine tot mai curios cu privire la noile alimente. Totusi, hrana de diversificare nu ofera doar experienta gustului nou, fiind de asemenea vitalapentru aportul optim de nutrienti necesari, in concordantacu etapa de varstasi dezvoltare a copilului. Daca va intrebati cand ar trebui sa incepeti diversificarea, luati decizia bazandu-va pe nevoile si etapa de dezvoltare a copilului, si, de asemenea, consultati medicul pediatru.
Cum imi ajut copilul sa se obisnuiasca cu lingurita?
Pentru bebelusul dumneavoastra mancatul cu lingurita este o experienta complet noua. De aceea, trebuie sa invete mai intai cum sa o faca. Astfel, trebuie sa fiti pregatiti cu multa rabdare si sa incepeti cu pasi mici. Folositi o lingura de plastic, cu margini rotunjite, pe care sa o folositi doar pentru copilul dumneavoastra. Nu folositi linguri de metal. Va fi prea greu si, de obicei, bebelusii nu prefera lingurile de metal. Daca doriti sagustati si dumneavoastra mancarea, ar trebui sa folositi o alta lingura, din motive de igiena.
Cu care borcan ar trebui sa incep?
Cand incepeti diversificarea, saincepeti cu cateva lingurite de legume sau fructe, la masa de pranz, inainte de a-i da lapte copilului, si sacresteti treptat cantitatea in curs de 1 – 2 saptamani. Alegerea perfecta o constituie borcanele care contin un singur ingredient, cum ar fi de exemplu piureul de morcov, astfel putand sa identificati eventualele reactii neplacute din partea copilului. Aceste „mono-produse” sunt ideale pentru inceperea diversificarii. Morcovii s-au dovedit a fi foarte utili in nutritia copiilor de multe decenii si sunt foarte usor acceptati si preferati de catre copii datorita gustului usor dulce. Ca si alternativa, ati putea lua in considerare sa incepeti cu mere, pastarnac sau dovlecel. Acestea sunt, de asemenea, foarte usor acceptate, au un gust bun si sunt preferate de catre copii.
Mono-produsele” de la HiPP – Ideale pentru inceputul diversificarii
>Doar fructe/ legume de calitate organica, cu aroma moderata
>Sub forma fina de piure, adaptata nevoilor sugarilor
>Fara adaos de sare
>Fara adaos de zahar
>Fara arome, coloranti sau conservanti ” Atent preparate cu aburi intr-o cantitatea potrivita pentru sugari, in borcane mici
Ingredientele contin zahar si sodiu, in mod natural conform legii.
Sfatul nostru – daca nu functioneaza imediat:
Oferiti copilului cateva lingurite de legume, preferabil inaintea mesei de lapte de la pranz. Mancarea din borcanel ar trebui safie la temperatura corpului. In cazul in care copilul dumneavoastranu acceptalegumele imediat, nu vaimpacientati. Continuati saincercati si in zilele urmatoare. Nu curatati gura si mainile copilului decat dupamasa. Odatace copilul dumneavoastraa invatat samanance cu lingurita, o saputeti creste destul de repede cantitatea la un borcan intreg.
Nu uitati: apetitul copilului dumneavoastra poate varia. Este normal ca copilul sa nu manance de fiecare dataaceeasi cantitate. Cand incepeti diversificarea, hrana devine mai solida, prin urmare este foarte probabil saaparamodificari ale scaunului, crescandu-i consistenta. In acest caz, incercati sa-i dati cateva lingurite de prune sau mere, care au un efect natural de a inmuia scaunul.
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea exclusiva pana la varsta de 6 luni si continuarea alaptarii alaturi de inceperea diversificarii la recomandarea medicului.