Cine stie sa dea cele mai bune sfaturi legate de sanatate? Ei bine, chiar bunica, avand experienta unor generatii. Si nu ar fi putine de spus despre inceputul scolii: stranuturi, simfonie de tuse…
Sfarsitul verii inseamna inceputul scolii si faptul ca cei mici schimba spatiul si toata activitatea se desfasoara in interior, creeaza loc germenilor. Cu totii cunoastem caile traditionale de lupta impotriva germenilor care isi fac loc in scolile unde copiii isi petrec cateva ore pe zi.
Trebuie sa-i invatam pe cei mici sa se spele bine pe maini, acest obicei fiind unul foarte sanatos care tine tusea si stranutul departe. Imunizarea ii protejeaza pe cei mici de germenii care se imprastie foarte rapid in scoli. De asemenea, o imunitate puternica il intareste pe cel mic, facand fata sezonului rece.
Multi am crescut cu aceasta cutuma, conform careia racim pentru ca ne imbracam prea subtire atunci cand este frig afara sau prea gros cand afara este cald. Mai mult, bunica spune ca daca iesi afara dupa ce ai spalat parul, vei raci garantat! Pe de alta parte lichidele fierbinti ajuta si vindeca (supa calda, ceaiul cu miere). Daca ai parte de suficient somn, ai sanse foarte mari de vindecare, daca nu, raceala se poate prelungi. Pe de alta parte bunicii nostri ne sfatuiau sa iesim la joaca pentru a fi sanatosi. Bunica are dreptate in privinta multor lucruri!
Somnul
Studiile releva faptul ca lipsa de somn conduce la slabirea sistemului imunitar. Asadar, in acest caz bunica are dreptate – sistemul imunitar al micutului tau are nevoie de somn; cel putin 8 ore pe noapte si 10, in cazul copiilor mai mici.
Vremea si garderoba
Oare copiii au parte de mai putine infectii daca sunt cocolositi in fata frigului sau daca poarta cizme de cauciuc atunci cand ploua? Nu este o coincidenta ca racitul presupune o vreme rece. In cadrul unui studiu, 90 de subiecti trebuia sa stea cu picioarele goale intr-o galeata cu gheata, pentru 20 de minute. O parte dintre acestia au pastrat sosetele in picioare, in timp ce altii, au stat in picioarele goale.
30% dintre persoanele care au stat in picioarele goale au avut simptome de raceala in urmatoarele cinci zile, in comparatie cu 9% dintre cei care au purtat sosete. Cum este posibil ca 20 minute petrecute cu picioarele intr-o galeata cu gheata sa-ti produca raceala? Teoretic, suntem cu totii infectati cu virusuri respiratorii si nu racim pentru ca sistemul nostru imunitar „cazeaza” temporar virusurile.
sursa foto: mamiverse.com