Ingrijirea sanilor pentru alaptat reprezinta o etapa deosebit de importanta pentru asigurarea unei alimentatii sanatoase bebelusului.
Sfaturi pentru un alaptat sanatos si eficient:
– Inainte de alaptat este recomandat sa va igienizati sanii, spalandu-i cu apa si sapun. Mameloanele trebuiesc spalate numai cu apa intrucat sapunul contine parfum, ceea ce ar fi in detrimentul celui mic. Totodata spalatul mameloanelor numai cu apa ajuta la restabilirea mirosului mamei, ceea ce va conferi o mai mare siguranta bebelusului. Daca se va folosi sapun, in compozitia caruia va intra cu siguranta parfum, bebelusul nu va mai fi capabil sa recunoasca mirosul mamei, intrucat acesta va fi schimbat, simtindu-se stingher la sanul acesteia.
– Folosirea unor unguente te va ajuta sa te protejezi impotriva eroziunii, dar si pentru protectia mamelonului.
– Perioada de alaptat nu trebuie sa dureze mai mult de 20-30 de minute. Se spune ca bebelusul in primele 5 minute isi asigura 2/3 din necesarul de lapte pentru organism. Cu toate acestea, el va continua sa stea la sanul mamei tocmai pentru ca acolo este cel mai bine. I se ofera in acest mod caldura si siguranta de care are nevoie, prin alaptat realizandu-se cea mai puternica legatura intre mama si copil, fiind o modalitate de comunicare tacita, cand nu se mai folosesc cuvinte sau sunete pentru a se simti reciproc;
– In timpul suptului nu uita sa ai la indemana un pahar de apa plata, pe care sa il bei.
– Fa-te comoda, cautand un fotoliu cu brate laterale si aseaza un scaunel in fata ta pentru a-ti sprijini picioarele.
– Da-i bebelusului sa suga din ambii sani, dar nu uita ca la fiecare viitoare masa sa il asezi la sanul care a incheiat masa precedenta intrucat acolo este cel mai consistent lapte;
– Dupa masa bebelusului, foloseste o pompita de muls in asa fel incat sa te asiguri ca nu a mai ramas nimic intrucat laptele ramas se poate transforma in reale infectii ce iti pot afecta mai tarziu tesuturile sanului.
Articol realizat de Tatiana Tuţă