Perioada alaptarii bebelusului reprezinta o preocupare pentru proaspata mamica. De aceea, modificarea stilului de viata se impune atat pentru ca mamica sa se poata reface dupa momentul nasterii, cat si pentru ca productia de lapte sa fie, evident, mai mare.
Cu toate acestea, indicatiile medicilor nu exclud in totalitate un anumit aliment din dieta mamicii. De aceea, este indicat sa aveti un consum constant de fructe, legume, branzeturi, oua si carne. Specialistii sunt de parere ca mamica va trebui sa aiba minim trei mese principale pe zi si doua gustari compuse din fructe, in asa fel incat sa ii poata asigura bebelusului prin lapte necesarul de nutrienti pentru o buna dezvoltare.
Nu trebuie sa uitam nici de faptul ca mama va avea nevoie de un consum mai crescut de apa pe toata perioada alaptarii. Hidratarea este esentiala atat in timpul zilei, cat mai ales in perioada efectiva de alaptare. Inainte de a-si pune bebelusul la san, mama va trebui sa bea un pahar de apa de 250 ml.
De asemenea, in cazul in care observe ca bebelusul nu se simte confortabil imediat dupa ce l-ai alaptat intrucat ai consumat un anumit aliment, va trebui sa incerci sa excluzi acel produs din alimentatie pentru o anumita perioada de timp. Nu trebuie sa uitam nici de faptul ca anumite legume sau fructe ii pot provoca bebelusului o stare de balonare. De aceea, este indicat sa eviti sa consume varza, fasole, mazare, afumaturi sau anumite mancaruri prajite. Nu este recomandat consumului nici otetul sau muraturile intrucat ii pot modifica gustul sau mirosul laptelui.