Potrivit cercetatorilor, copilasii care sforaie de cel putin doua ori pe saptamana sunt mai predispusi sa aiba probleme comportamentale. Riscul tulburarilor de acest fel creste daca prichindeii sforaie persistent de la o varsta mica.
Cele mai frecvente manifestari comportamentale ale copiilor care sforaie sunt hiperactivitatea, lipsa capacitatii de concentrare, depresie etc. Neuropsihologii cred ca de vina pentru aceste probleme sunt dificultatile respiratorii care duc la interuperea tiparului normal de somn.
Studiul, efectuat de Dean Beebe, neurolog si neuropsihiatru infantil la Universitatea din Cincinnati, este primul de acest tip, care studiaza legatura dintre sforaitul la copii si comportamentul acestora.
Cercetatorul a stat de vorba cu parintii a 249 de copii. Mamele au fost chestionate cu privire la somnul micutilor si la comportamentul general al acestora, urmarind sa descopere semne de hiperactivitate, depresie, iritabilitate si tulburari de concentrare.
“Foarte multi copii sforaie, dar parintii trebuie sa stie ca un sforait care persista timp de mai multe luni nu este normal, cu atat mai mult cu cat ii predispune pe cei mici la probleme comportamentale. Sforaitul arata ca micutul nu respira bine in timpul noptii, ceea ce ii poate afecta creierul“, a declarat medicul.
Asadar, daca micutul tau sforaie, du-l la doctor! S-ar putea sa aiba o problema respiratorie vindecabila care, ramasa netratata, ii poate afecta creierul.
sursa: www.modista.ro