Ce inseamna de fapt un comportament nepotrivit la copil si ce anume conduce catre aceasta? Copilul transmite intotdeauna semne de oboseala, iar rolul parintelui este acela de a le astepta si de a actiona in consecinta. Ce trebuie sa retinem noi ca parinti, este ca micutii nostri ne transmit intotdeauna semne, pe care noi trebuie sa le traducem. Iata asadar cateva semnale ale unei atitudini pe care o avem adesea ca parinti, dar care se poate remedia.
Atitudine negativa – Fie ca suna asa: „N-o lovi pe sora ta” sau asa: „Nu-l mai trage pe caine de coada”, seria de lucruri pe care nu are voie sa le faca micutul tau, pare fara sfarsit. Dar incearca sa vezi dincolo de aparente, pana la urma nimeni nu vrea sa creasca un copil care nu intelege limitele, dar ajungi sa spui „Nu” atat de des incat micutii devin imuni la acesta, iar cuvantul in sine isi pierde puterea. Cu atat mai mult, le spunem ca nu au voie sa faca un aumit lucru, dar nu le explicam si de ce anume nu este bine sa faca acel lucru. Incearca sa te concentrezi pe a-i explica mai exact cum ai vrea sa se comporte. De exemplu, in loc de „Nu sta in picioare in cada” ai putea sa-i spui „In cada nu stam in picioare pentru ca este aluncos”, iar ulterior, pentru a intari comportamentul potrivit ii poti spune „Foarte bine, asa se sta in cada”.
Avem asteptari mari – Imagineaza-ti ca mergi la biserica insotita de cel mic. Acesta face zgomot, tu ii spui sa taca si la trei secunde dupa aceasta, face galagie din nou. Te intrebi de ce nu te asculta? Ei bine, copiii foarte mici inca nu au acest control asupra regulilor sociale si de comportament in public, iar parintii gresesc pentru ca asteapta de la micutii lor mai mult decat acestia pot sa ofere. De fiecare daca cand copilul incalca o regula, gandeste-te ca nu o face ca sa te supere pe tine, ci pentru ca nu stie cum sa reactioneze intr-o anumita situatie. Concentreaza-te si explica-i cum ti-ar placea sa reactioneze si sa se comporte, spunandu-i asa: „In biserica toata lumea tace si daca ai nevoie de ceva, te apleci usor si imi soptesti la ureche”. De asemenea ii arati cum fac si ceilalti din jur. Este nevoie de timp pentru a deprinde astfel de reflexe, asadar inarmeaza-te cu rabdare si nu uita sa-i reamintesti mereu ce vrei sa invete.
Incercam sa modelam ce nu ne place – Atunci cand iti scapa ceva pe jos, te superi, iar daca cineva iti taie calea cu masina, ii vorbesti urat. Si apoi te intrebi de ce reactioneaza copilul la fel atunci cand lucrurile nu ies asa cum isi doreste el?
De fiecare daca cand se intampla sa ai „scapari”, cere-ti scuze si repeta actiunea cu calm. Pentru fiecare comportament exista un efect de bumerang. Daca vom avea reactii violente, cel mai probabil copiii nostri vor invata de la noi sa faca la fel. Este dificil sa te comporti ca la carte pentru ca emotiile sunt puternice si este greu sa le controlezi intotdeauna, dar prin faptul ca iti ceri scuze, demonstrezi ca iti asumi reactiile. Aceasta este si oportunitatea pe care o ai pentru a discuta si a-i explica celui mic de ce ai avut reactia respectiva.