Statisticile arata ca 40% dintre accidentele mortale in care sunt implicati copii se petrec pe trasee mai mici de trei kilometri, de obicei,in apropierea casei. In ciuda numeroaselor campanii privind siguranta auto si a inaspririi amenzilor pentru cei care nu folosesc scaunele auto pentru copii, foarte multi comit aceste greseli de siguranta auto.
Instaleaza gresit scaunul de masina–de obicei, cu cat mai sofisticat este un model de scaun, cu atat parintele risca sail instaleze gresit, plictisit fiind sa tot citeasca manualele. Scaunul trebuie sa fie fixat intotdeauna conform instructiunilor si tinand cont de varsta si kilogramele copilului. Pana la implinirea varstei de 2 ani (ideal, pana la 4 ani) scaunul de masina ar trebui poztionat in sensul invers directiei de mers.
Centuri prea largi – pentru ca cel mic nu se simte confortabil in ”hamuri”, parintii slabesc centurile de siguranta sau nu le folosesc deloc. Sau uita sa regleze centurile in functie de imbracamintea copilului – dupa ce acesta este tinut in scaun in geaca groasa, la venirea primaverii, cand cel mic este imbracat mai subtire, centurile ar trebuie ajustate.
Renunta prea devreme la scaunul de masina – cei mai multi dintre parinti se grabesc sa ia un ”scaun de copii mari”, adica un inaltator, cand juniorul nu are nici greutatea, nici inaltimea potrivite pentru un asemenea dispozitiv. Ca atare, centurile de siguranta nu numai ca nu il protejeaza, ci pot deveni periculoase, presand zona gatului in caz de impact.
Ce alte greseli sa eviti
Nu te zgarci cand vine vorba despre siguranta la drum – nu cumpara scaune de ocazie, neomologate conform normelor de siguranta sau scaune second hand. Nu degeaba aceste produse au o garantie, iar odata ce au fost uzate ele nu mai pot fi 100% eficiente si expun copilul la riscuri semnificativ mai mari in cazul unui impact.
Nu tine niciodata bebelusul in brate, chiar daca este vorba despre drumuri foarte scurte. In cazul unui impact produs frontal sau lateral cand masina ruleaza cu doar 30 la ora, pasagerul poatesuferi rani grave in zona capului sau pieptului, nu mai are control asupra bratelor, iar bebelusul este proiectat in scaunul anterior sau in parbriz.
sursa foto: www.pinterest.com