Desi rata de raspandire a cancerului la copii nu este destul de ridicata comparativ cu cea a adultilor, totusi, in Romania exista aproximativ 200.000 de cazuri de copii diagnosticati cu o asemenea maladie destul de neinduratoare.
Cu toate acestea, chiar daca este realmente o boala extrem de periculoasa si necrutatoare, totusi, daca va prezentati de urgenta cu cel mic la spital in vederea stabilirii unui diagnostic dupa o simptomatologie total diferita de cea a unui copil sanatos, sansele supravietuirii cancerului sunt destul de ridicate, de peste 60%. Si daca va ganditi ca sunt destul de rare cazurile in care un copil a fost diagnosticat cu o astfel de afectiune, nu trebuie sa uitati miile de copii ce sufera de leucemie, ceea ce reprezinta tot un fel de cancer, la nivelul sangelui, de aceasta data. Asa ca, ganditi-va de doua ori inainte de a afirma „nu are nimic” daca copilul prezinta cateva simptome de boala. Iata care sunt semnele ce pot prevesti o astfel de tragedie:
- cresterea in volum a ganglionilor limfatici, localizati in diferite parti ale corpului sau adenomegalie;
- o marire ca volum a abdomenului ca urmare a aparitiei unei tumori interne;
- cefaleea, urmata de varsaturi, strabism, pareze sau mers dezechilibrat trebuie sa va duca cu gandul la o posibila leziune cerebrala sau chiar tumora;
- dureri frecvente de oase – pot fi cauza unei tumori osoase;
- hepatosplenomegalia – poate cauza ceea ce este mai frecvent la copii in cadrul acestei afectiuni, leucemia.
Daca simptomele de mai sus sunt insotite de febra, paloare sau de aparitia unei hemoragii, trebuie sa va adresati medicului de indata ce ati observat o astfel de stare precara de sanatate. Daca la suprafata a aparut o tumora ce poate fi palpabila, nu dati singuri cu presupusul pentru a stabili un diagnostic – cel indicat este medicul, asa, ca nu mai stati pe ganduri si mergeti de urgenta la un consult, care va poate ajuta la tratarea eficienta a unei astfel de afectiuni atat de crude, mai ales la cei mici.