Sindromul bebelusului scuturat este una dintre cele mai serioase afectiuni cu care s-ar putea confrunta micutul. De regula, in primul an de viata orice bebelus plange fara ca parintii sa isi poata da seama de cauza exacta a supararii sale. Asa se intampla ca datorita unor accese de furie parintii isi pot zdruncina bebelusii, facandu-i sa taca.
Intr-adevar, sindromul bebelusului scuturat debuteaza de la o miscare destul de violenta primita din partea parintilor sai. De obicei, bebelusul tace, insa tacerea sa poate ascunde o afectiune destul de periculoasa. In timpul scuturarii bebelusului, creierul se poate misca in cutia craniana, provocandu-i leziuni cerebrale. Se poate intampla ca in tot acest timp sa aiba loc anumite rupturi a vaselor de sange, ceea ce poate provoca o hemoragie cerebrala foarte periculoasa.
Sindromul bebelusului scuturat reprezinta, asadar, una dintre cele mai periculoase afectiuni, conducand de cele mai multe ori catre malformatii irecuperabile precum pierderea vazului si auzului, probleme de atentie, dificultati de memorare, intarzierea limbajului, hematom cerebral, paralizie.
De obicei, sindromul bebelusului scuturat debuteaza cu o stare de irascibilitate, convulsii, somnolenta, pupile fixe, varsaturi, edeme la nivelul capului, dificultati de respiratie. Ori de cate ori observati toate aceste lucruri este indicat sa va prezentati de urgenta la medicul specialist pentru investigatii de specialitate. Tinand cont de faptul ca acest sindrom nu afecteaza un numar prea mare de copiii, medicii reusesc sa isi dea seama cu intarziere despre afectiunea care a cauzat aceste lucruri, fapt care ar putea conduce catre diagnosticarea tardiva, punandu-i-se astfel viata bebelusului in pericol.