Odata cu venirea primaverii multi parinti sunt tentati sa isi scoata din casa bebelusii, uitand totusi de cateva aspecte deosebit de importante atunci cand vine vorba de pielea acestora si de protejarea lor in fata razelor solare.
Chiar daca soarele de primavara pare ca nu are acea putere asemanatoare soarelui din lunile toride de vara, fiind mai bland, acesta poate produce cateva actiuni negative asupra bebelusului, de la arsuri si pana la probleme de sanatate mai grave.
Se cunoaste probabil faptul ca expunerea copilului in fata razelor ultraviolete in intervalul orar 10.00-16.00 poate provoca pe langa riscul unor arsuri ale pielii si cancer de piele, deosebit de grav pentru bebelus.
Asadar, ori de cate ori expuneti bebelusul la soare nu uitati sa folositi creme cu factor de protectie destul de ridicat, minim 30, pentru a ajuta la protectia in fata razelor solare. De multe ori, multi parinti sunt tentati sa nu mai utilizeze astfel de creme in aceasta perioada, fiind convinsi de faptul ca pielea copilului nu poate fi afectata, soarele nefiind la fel de puternic ca cel de vara. Chiar si atunci cand acesta pare ca se piteste printre nori, nu trebuie sa uitati de aplicarea unei astfel de creme, intrucat si de dupa nori razele solare pot provoca suficiente arsuri.
Aplicarea cremei cu factor de protectie ridicat creata special pentru pielea sensibila a bebelusului dumneavoastra trebuie sa se efectueze cu cel putin 40 de minute inainte de iesirea din casa. Procedeul trebuie sa se repete la minim 2 ore daca copilul transpira mai mult sau daca se afla la strand sau la mare, pierzand prin scaldat o parte din proprietatile creme. Stratul aplicat trebuie sa fie destul de consistent, vitamina E si mineralele protectoare ajutand la crearea unui strat de protectie prin care razele solare nu vor reusi sa patrunda.
Folosirea unor hainute subtiri, din material adecvat, de regula din bumbac, de regula pantalonasi lungi subtiri si bluzite cu maneci lungi din acelasi tip de material vor crea un factor maxim de protectie cuprins intre valorile 7 si 10, ceea ce este insuficient. Asadar, pe langa folosirea acestor hainute nu uitati de cremele protectoare si de cele hidratante pentru piele.
Atunci cand va decideti sa faceti primele plimbari in acest anotimp nu uitati sa cereti sfatul medicului pediatru intrucat acesta va poate sugera faptul ca un bebelus care nu a implinit varsta de 6 luni trebuie ferit in totalitate de razele puternice ale soarelui, in acest fel dumneavoastra fiind nevoiti sa folositi umbrele, carucioare acoperite si mergand prin locuri mai umbroase.
Articol realizat de Tatiana Tuţă